oncaL’Orquestra Nacional Clàssica d’Andorra (ONCA) actuarà a l’auditori del Centre Cultural de la Fundació Caixa Terrassa el divendres 4 d’abril, a les 21 h, amb motiu del concert benèfic a favor de la Fundació Docència i Recerca Mútua Terrassa (recerca per l’autisme infantil, les malalties inflamatòries intestinals, les malalties neurològiques degeneratives i cerebro-vasculars, les malalties infeccioses i la sida).

L’ONCA presenta un programa dedicat al violí com a instrument solista amb la interpretació del seu concertino director, Gerard Claret. El programa s’iniciarà amb dos peces mestres del repertori per a violí de Johann Sebastian Bach: el Concert per a violí i orquestra núm. 1 en la menor, BWV 1041 i el Concert per a violí i orquestra núm. 2 en mi major, BWV 1042. En paraules de Claret, “són poc nombrosos els concerts de Bach per a un únic instrument solista que han sobreviscut. Els dos concerts per a violí que presentem –els dos únics concerts per a violí sol que han perdurat, si no tenim en compte l’extraordinari concert per a dos violins– van ser també transcrits com a concert per a clavicèmbal, en tonalitats diferents. En aquests concerts, Bach utilitza les tècniques i els recursos característics de la seva època, com el ritornello orquestral i el basso ostinato, però a diferència de la majoria d’autors del seu temps, Bach no busca el lluïment de l’instrument solista i deixa l’orquestra en un segon terme, sinó que tots els elements s’integren de manera orgànica i natural en la textura musical de l’obra”.

En la segona part, l’ONCA presenta l’obra de Peter Breiner, repertori estrenat en la temporada 2013. Breiner té predilecció pels temes de música pop del grup The Beatles i, sobretot, per les obres de Paul McCartney i de John Lennon, que han estat font d’inspiració per a molts creadors i artistes. Aquesta obra va ser enregistrada per primer cop l’any 1993 i reeditada l’any 2000. L’àlbum conté vint arranjaments de cançons de The Beatles orquestrades per a una formació de cambra. El compositor agrupa aquests temes en quatre grans concerts en clau barroca. L’ONCA oferirà el Concerto Grosso núm. 1 a l’estil de Händel, el Concerto Grosso núm. 2 a l’estil de Vivaldi (Les quatre estacions) i el Concerto Grosso núm. 4, que no té cap referència concreta. Lluny d’escriure dulcificacions orquestrals, el compositor construeix un diàleg entre dos estils distants en el temps: el pop i el barroc.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada