La Fundació ONCA clou el cicle de concerts anual de l’ONCA al Palau de la Música Catalana el dijous 18 d’abril, a les 20 h, amb el concert De Catalunya a Amèrica.

El concert presentarà obres de dos compositors del segle xx d’estètiques molt diferents: el català Joan Manén i l’americà George Gershwin.

El programa començarà amb Miniatures de Joan Manén, músic polifacètic i, sobretot, intèrpret al violí, que conegué l’èxit i la fortuna en una constant activitat internacional. Inicià la seva obra creativa de ben jove estrenant el gener de 1903 l’òpera Giovanna di Napoli, a la qual s’afegiren cinc òperes més. Miniatures és una obra de data incerta; al Festival Manén, que el mateix compositor va organitzar al Palau de la Música Catalana el febrer de 1918, va oferir unes Impressions de joventut per a orquestra de corda que contenien episodis de les futures Miniatures que, com a tals, van ser interpretades en diverses ocasions després de la guerra. Es tracta d’una obra estructurada en set episodis que poden ser interpretats de forma aleatòria pel seu caràcter independent, la major part dels quals fan referència al segle XVIII des del punt de vista musical. L’any 1998 l’ONCA va efectuar per a la discogràfica Nimbus el primer enregistrament mundial d’aquesta composició.

Seguidament, s’interpretarà Porgy and Bess de George Gershwin i se n’escoltarà una versió arranjada per Franck Villard, anomenada Suite de concert per a clarinet i orquestra de cordes, que comptarà amb la participació del solista internacional Michel Lethiec. L’obra és una òpera en tres actes amb llibret d’Ira Gershwin i d’Edwin DuBose Heyward sobre un argument del mateix DuBose, que narra la història de Porgy, un home negre invàlid que viu als suburbis de Charleston, Carolina del Sud, i els seus intents de rescatar Bess de les urpes de Crown, el seu proxeneta, i d’Sportin’ Life, el seu camell. L’òpera va ser estrenada als anys 30, però fins als anys 80 no va ser reconeguda als Estats Units. Actualment és un clàssic del repertori líric americà. La suite que es presentarà està composta de cinc moviments que engloben els temes més importants de l’obra operística i en respecten la cronologia. En paraules pròpies de l’arranjador, “en la meva transcripció, he vetllat per apropar-me a l’escriptura pròpia del compositor, tant en l’harmonia com en la melodia i els colors orquestrals… He rebuscat la més gran varietat en l’escriptura de les cordes, jugant amb les textures diferenciades que et permeten els divisos i la utilització dels solistes. Pel que fa a la part de clarinet, és el resultat de la lliure combinació de les melodies vocals de l’òpera i d’elements extrets de les parts instrumentals”.

Les entrades per al Cicle ONCA al Palau estan a la venda a les taquilles del Palau i a www.palaumusica.cat, a un preu de 13 € per concert.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada