L’Orquestra Nacional Clàssica d’Andorra (ONCA)  actuarà al Cicle Coral Orfeó Català del Palau de la Música Catalana, el diumenge 12 de maig, a les 18 h, sota la direcció del titular de l’Orfeó Català, Josep Vila i Casañas. Interpretaran la Passió segons Sant Joan de Bach. El concert es repetirà el diumenge 19 de maig, a les 21.30 h, al Prioral de Sant Pere Reus organitzat per l’Associació de Concerts de Reus.

L’obra combina el drama i la meditació amb una riquesa expressiva mai abans imaginada, i es respecta la tradició i la fidelitat dels textos evangèlics. És un viatge al segle XVIII amb més de seixanta artistes a l’escenari, entre cor i orquestra, al servei d’una composició excepcional. Aquesta passió és una de les obres més importants del repertori simfònic i coral de tots els temps.

És la primera de les passions que Bach compon a Leipzig l’any 1724, sobre text de Brockes i de l’Evangeli segons Sant Joan, seguint la tradició de l’època. La pràctica de “musicalitzar” la passió de Crist per executar-la durant la Setmana Santa sembla trobar el seu origen en un antic costum arrelat en el segle IV, consistent a llegir o recitar a les esglésies, de manera més o menys dramatitzada, aquesta història sagrada.

La Passió segons Sant Joan de Bach és un exemple de la transformació assolida per aquest gènere litúrgic i musical durant el segle XVII. En contraposició als models de la Passió del segle XVII, al final d’aquesta partitura de Bach no apareix l’acció de gràcies per l’obra redemptora de Crist, sinó un cor típicament fúnebre en do menor, característic de l’oratori barroc de la Passió, al qual segueix una coral a quatre veus en mi bemoll major que posa fi a l’obra, amb l’esperança de la resurrecció. L’obra es divideix en dues parts amb 68 fragments en total.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada