La  Fundació ONCA ha presentat aquest dimarts la 24a temporada amb l’objectiu de seguir treballant per anar més enllà de la música i ser un referent dins el món pedagògic i social, “i estar cada vegada més connectats amb la societat andorrana”, segons ha afirmat el director artístic de l’ONCA, Gerard Claret. Per a l’any 2017 la Fundació ha programat 35 concerts i activitats entre les quals destaca la invitació del concertino director Abel Tomàs, la gira amb l’Escolania de Montserrat, un concert de la solista Isabel Villanueva, un concert a Brussel·les, i la cinquena edició del cicle ONCA Bàsic. La temporada que ara acomiaden ha comptat amb 55 activitats i un públic de 13.418 persones, 3.000 més que la temporada passada.

Aquest dimarts s’ha presentat la 24a temporada de la Fundació ONCA, amb l’objectiu de seguir treballant per anar més enllà de la música i ser un referent dins el món pedagògic i social. El director artístic de l’ONCA, Gerard Claret, ha explicat que la finalitat és seguir acostant la música al públic tant d’Andorra com de fora del Principat, i una bona mostra d’això és la programació de 35 concerts i activitats per a la temporada 2017.

Per primera vegada, en 2017 l’ONCA convidarà el concertino director Abel Tomàs, que dirigirà la formació en format cambra en la segona producció del cicle Petit Palau. Pel que fa als solistes convidats, l’orquestra farà una gira de quatre concerts amb l’Escolania de Montserrat, per interpretar una de les obres vocals més importants de Mozart: el ‘Rèquiem’. També formarà part del cartell de la temporada 2017 la solista internacional de viola Isabel Villanueva.

Claret ha explicat que un dels principals objectius de l’ONCA és enriquir el seu repertori orquestral, i oferirà el primer Concert Integral Mendelssohn per inaugurar el cicle ONCA al Palau. També s’ha previst una actuació a Brusel·les perquè “volem ser ambaixadors culturals del país”. Una altra de les activitats més destacades és la cinquena edició del cicle ONCA Bàsic, impulsat pels mateixos músics de l’orquestra, que aquest any han presentat 18 propostes, i finalment s’han escollit cinc que implicaran una vintena de músics.

Així mateix, es pretén seguir potenciant la Jove Orquestra Nacional de Cambra d’Andorra (Jonca) amb tres actuacions com són el Concert de Primavera, el Concert de Meritxell i el Concert de Santa Cecília, a més de seguir apostant pel format Jonca Bàsic.

Ja que la pedagogia és un dels eixos principals de la Fundació ONCA, es programaran tallers formatius adreçats als membres de la Jonca, al professorat, als alumnes de música i al públic en general. Una vegada més, també es presentarà un programa adreçat a les famílies amb espectacles musicals.

El quart àmbit fonamental de la Fundació és el projecte social endegat l’any 2015 amb l’Escola Nostra Senyora de Meritxell, que aquest any s’ha ampliat a més col·lectius del centre, i s’ha arribat també als interns del centre penitenciari, educadors i joves amb risc d’exclusió social. Claret ha assegurat sentir-se especialment orgullós d’aquest projecte.

Per tot plegat, la ministra de Cultura, Joventut i Esports, Olga Gelabert, està convençuda que l’orquestra continua creixent en “qualitat, varietat, idees i iniciatives”. A més, ha assegurat que és un model exportable pel seu bon funcionament, i també ha coincidit a destacar la missió artística, però també la social i educativa.

El Ministeri de Cultura treballarà per un conservatori de música

La ministra de Cultura, Joventut i Esports, Olga Gelabert, ha reconegut que en nombroses ocasions s’ha parlat de la possibilitat de crear un conservatori de música nacional, però assegura que pressupostàriament avui dia no es pot portar a terme.

Gelabert ha admès que seria una bona opció agrupar les escoles de música de les quals disposen molts comuns, i per tant pretén reprendre el projecte l’any 2018.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada