L’ONCA ha convidat l’actor Roger Casamajor al primer concert del XIII Cicle ONCA al Palau, una sessió que oferirà un programa titulat Integral Simfonies Mendelssohn. L’actor interpretarà quatre escrits vinculats a la vida del compositor, amb l’objectiu de transmetre al públic com era aquell infant prodigi, autor de les obres que es presenten.

El concert tindrà lloc el dijous 16 de febrer, a les 20 h, i serà dirigit per Gerard Claret. Aquest programa té com a objectiu oferir, en diverses edicions del cicle, la integral de les simfonies per a cordes de l’autor, obres del repertori de cambra per excel·lència.

El concert començarà amb un poema escrit pel mateix compositor, dedicat a la seva mare, Lea Mendelssohn. El text recull les inquietuds artístiques d’un músic jove amb idees ingènuament romàntiques. Després de la Simfonia núm. 1 en do major, es llegirà una carta d’Abraham Mendelssohn, pare del compositor, que narra les raons per les quals la família va haver de canviar el cognom Mendelssohn, d’origen jueu, pel de Bartholdy, i així evitar els conflictes derivats de l’antisemitisme present a la societat de l’època.

Com a segona intervenció musical, l’ONCA interpretarà la Simfonia núm. 5 en si bemoll major. Acte seguit, es podrà gaudir d’un fragment del poema Päphleis, que el compositor va escriure parodiant l’Achillëis de Goethe. En aquest cas s’han escollit uns quants versos que, posats en veu del seu germà Paul Mendelssohn, descriuen el seu dia a dia com a infant.

En acabar el text, la formació de cordes tocarà la Simfonia núm. 3 en mi menor. La darrera intervenció de l’actor serà una carta escrita per Fanny Mendelssohn, germana gran del compositor, qui intenta ajudar-lo a resoldre els seus problemes d’identitat religiosa tot apel•lant a l’amor incondicional que han rebut de la seva mare. L’orquestra tancarà el concert amb la Simfonia núm. 9 en do major. Tots els textos han estat traduïts i adaptats pel musicòleg, violinista i investigador Josep Martínez Reinoso.

El cicle continuarà el 23 de març amb el programa Abel Tomàs dirigeix l’ONCA, seguit de l’actuació l’ONCA i Isabel Villanueva el dijous 6 d’abril. Clàudia Bardagí & cia. tancarà el cicle l’11 de maig en format ONCA Bàsic.

Roger Casamajor

Neix el 1976 als Pirineus. Comença la seva formació d’actor a Andorra, on forma part durant cinc anys de la companyia teatral Somhiteatre, amb la qual recorre tota Catalunya actuant en obres com El Xal de David Mamet, La boda dels petits burgesos de Bertold Brecht, o les Farses Medievals.

Posteriorment es trasllada a Barcelona per continuar els seus estudis i es forma, primer, al Col•legi del Teatre i, tot seguit, a l’Institut del Teatre, on compagina els estudis amb els seus primers treballs al cinema: El Mar d’Agustí Villaronga, Salvajes de Carlos Molinero o Guerreros de Daniel Calparsoro, entre d’altres.

Després de finalitzar els seus estudis, es concentra totalment en l’ofici d’actor, i participa en més de deu pel•lícules (Nubes de verano de Felipe Vega, El Laberinto del Fauno de Guillermo del Toro, Pa Negre d’Agustí Villaronga, Henry IV de Jo Baier, Bestezuelas de Carles Pastor, entre d’altres), sèries de TV (Mar de Fons, Via Augusta, Ventdelplà, Infidels o Gran Nord), telefilms (Després de la pluja, Comida para gatos, Sincopat, A Mariñeira, Terra baixa, La mujer olvidada …) i teatre (El tinent d’Inishmore, Carnaval, Jo sóc un altre, La nit més freda, Pedra de tartera, La nostra classe, Els baixos fons, Dispara / Agafa Tresor / Repeteix…).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada