L’ONCA celebra 20 anys i se suma al 20è aniversari de la Constitució amb un concert gratuït

Amb  motiu del dia de la Constitució tindrà lloc un concert de l’Orquestra Nacional Clàssica d’Andorra al Centre de Congressos d’Andorra la Vella. La Fundació ONCA s’afegeix, d’aquesta manera, a la celebració dels vint anys de la Carta Magna, efemèride que també coincideix amb la celebració dels vint anys de la formació orquestral, que es va estrenar amb motiu de la signatura de la Constitució. El concert, dirigit per Gerard Claret, és gratuït i tindrà lloc a les 13 h.

El programa començarà amb el Divertimento en re major, KV136 de W. A. Mozart, i la Serenata per a cordes en mi menor, op. 20 d’Edward Elgar. Seguidament, l’ONCA oferirà una selecció de les Miniatures del compositor català Joan Manén, de la qual, l’any 1998, la formació va efectuar el primer enregistrament mundial per a la discogràfica Nimbus. En paraules de Gerard Claret, “es tracta d’una obra estructurada en set episodis, que poden ser interpretats de forma aleatòria pel seu caràcter independent, la major part dels quals fan referència al segle XVIII des del punt de vista musical. Manén fou un músic polifacètic mundialment famós, sobretot per la seva faceta com a violinista, i que conegué l’èxit i la fortuna en una activitat internacional constant”. En aquesta ocasió, l’ONCA interpretarà els episodis següents: Wateau, Breçolada i Copla.

El concert continuarà amb la Suite andorrana, escrita i arranjada pel músic de l’ONCA Pere Bardagí. Aquesta obra es compon de la sardana Dansaires andorrans, del músic lauredià Daniel Areny, de la sardana L’Andorrana, del desaparegut mestre Joan Roure –totes dues arranjades per Bardagí–, i del Valset dels menairons, del mateix Bardagí, obra estrenada a Escaldes-Engordany l’any 2011 amb motiu de la capitalitat de la cultura catalana.

Seguidament, l’ONCA oferirà dues obres d’arrel catalana: Tres postals il·luminades de Xavier Montsalvatge, que, tal com va escriure el mateix compositor l’any 1991, “a l’hora de realitzar-les vaig pensar en la imatge de tres llocs –la Provença, l’Havana i Nova York– vistos a través de les anacròniques targetes postals que abans d’inventar-se la policromia impresa s’acolorien –s’il·luminaven, com es deia abans– a mà. Aquestes estampes justifiquen la intenció de cada peça; la primera glossa dos bergerettes provençals, la segona reflecteix l’havanera, i la tercera evoca l’esperit de la música marcadament nord-americana”. El concert finalitzarà amb la sardana Sant Martí del Canigó, obra que Pau Casals que va compondre el 1943 durant el seu exili inspirant-se en el poema Canigó, de Jacint Verdaguer.

 

Concert de la Constitució

Dijous 14 de març • 13 h

Centre de Congressos d’Andorra la Vella

Entrada lliure

 

ONCA, Gerard Claret • concertino director

 

PROGRAMA:

Wolfgang A. Mozart (1756-1791) – Divertimento en re major, KV136

 

Edward Elgar (1857-1934) – Serenata per a cordes en mi menor, op. 20

 

Joan Manén (1883-1971) – Miniatures (selecció)

 Wateau

 Breçolada

 Copla

 

Pere Bardagí (1958) – Suite andorrana

 Daniel Areny – Dansaires andorrans (arranj. Pere Bardagí)

 Joan Roure – L’Andorrana (arranj. Pere Bardagí)

 Pere Bardagí – Valset dels menairons

 

Xavier Montsalvatge (1912-2002) – Tres postals il•luminades

 

Pau Casals (1876-1973) – Sant Martí del Canigó

TOTES LES NOTÍCIES