oncaL’Orquestra Nacional Clàssica d’Andorra (ONCA) actuarà per primera vegada al Concert Jardins de Gualba (http://festivalgualba.com/) organitzat per l’Associació Amics de la Música de Gualba. Serà el divendres 25 de juliol, a les 22 h, amb el programa De Bach als Beatles, dedicat al violí com a instrument solista. El concert comptarà amb la interpretació del concertino director Gerard Claret.

 El programa s’iniciarà amb dos peces mestres del repertori per a violí de Johann Sebastian Bach: el Concert per a violí i orquestra núm. 1 en la menor, BWV 1041 i el Concert per a violí i orquestra núm. 2 en mi major, BWV 1042. No són gaire nombrosos els concerts de Bach per a un únic instrument solista que han sobreviscut. Els dos concerts per a violí que es presenten, -els dos únics concerts per a violí sol que han perdurat, si no incloem l’extraordinari concert per a dos violins- van ser també transcrits com a concert per a clavicèmbal, en tonalitats diferents. En aquests concerts, Bach utilitza les tècniques i els recursos característics de la seva època, com el ritornello orquestral o el basso ostinato (aquest es fa ben remarcable en el segon temps de cada un), però a diferencia de la majoria d’autors del seu temps, Bach no busca el lluïment de l’instrument solista deixant l’orquestra en un segon terme, sinó que tots els elements s’integren de manera orgànica i natural en la textura musical de l’obra.

En la segona part, l’ONCA presentarà un programa diferent centrat en l’obra de Peter Breiner, compositor, director i pianista nascut a l’est d’Eslovàquia, conegut arreu del món pels seus originals i divertits arranjaments per a orquestra de cambra. Breiner és un dels compositors del món amb més enregistraments, amb un total de 180 CD editats. Té predilecció pels temes de música pop del grup de Liverpool The Beatles i, sobretot, per les obres de Paul McCartney i de John Lennon, que han estat font d’inspiració per a molts creadors i artistes. L’any 1993 Breiner va enregistrar un àlbum que conté vint arranjaments de cançons de The Beatles orquestrades per a una formació de cambra. El compositor agrupa aquests temes en quatre grans concerts en clau barroca, i l’ONCA oferirà el Concerto Grosso núm. 1 a l’estil de Händel, el Concerto Grosso núm. 2 a l’estil de Vivaldi (Les quatre estacions) i el Concerto Grosso núm. 4 que no té cap referència concreta. Lluny d’escriure dulcificacions orquestrals, el compositor construeix un diàleg entre dos estils distants en el temps: el pop i el barroc. Aquesta obra és una de les més populars del compositor i se n’han venut més de dos-cents cinquanta mil CD. 

CONCERT Jardins de Gualba  

Divendres 25 de juliol de 2014, a les 22 h

 

De Bach a Beatles

1a Part 

Johann Sebastian Bach (1685-1750) – Concert per a violi i orquestra núm.1, en la 
menor, BWV 1041 

×          Allegro moderato 

×          Andante (amb un tema ostinato)

×          Allegro assai 

Johann Sebastian Bach (1685-1750) – Concert per a violí i orquestra núm. 2, en mi 
major
, BWV 1042 

×          Allegro 

×          Adagio e sempre piano 

×          Allegro 

 

(pausa) 

2a Part 

Peter Breiner (1957) 

Concerto Grosso núm. 1 (a l’estil de Händel)

×          She Loves You – A tempo giusto

×          Lady Madonna – Allegro

×          Fool on The Hill – Adagio

×          Penny Lane – Allegro

 

Concerto Grosso núm. 2 (a l’estil de Vivaldi)

×          A Hard Day’s Night

×          Girl

×          And I Love Her

×          Paperback Writer

×          Help

 

Concerto Grosso núm. 4

×          Here Comes the Sun

×          Michelle

×          Goodnight

×          Carry that Weight

(Foto: Eduard Comellas)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada