L’Omeprazol no es un protector d’estómac

Sí, has llegit be, el (5-metoxi-2-[(4-metoxi-3,5-dimetil-piridin-2-il)metilsulfinil]-3H-bencimidazol), o com es diu comunament, Omeprazol, no es un protector d’estómac. Per cert, aquest fàrmac tant utilitzat erròniament per una gran part de la societat, va amb recepta medica, però es pot obtenir fàcilment sense ella. La gent el demana com: “el protector d’estómac”, però no ho és. Realment el que fa es reduir la producció d’àcid del estomac, per evitar el seu excés i evitar el reflux i la cremor que provoquen els àcids del estómac. Una dada que veiem que hi ha molta confusió entre la nostra població, l’àcid del estomac es el Clorhídric, no el sulfúric ( de res!). Realment el medicament que si que fa una capa i més “protegeix l’estomac” es el Gaviscon. Tècnicament , l’Omeprazol es un inhibidor de bomba de protons, que es troba indicat pels casos de reflux i en les úlceres gàstriques i duodenals, és un bon aliat per eliminar el temible bacteri helicobacter pylori. També es molt important, recalcar que la duració dels tractament amb aquest fàrmac no pot superar les dos setmanes. No s’ha de prendre de forma crònica, sense que ho hagi prescrit un metge..
Per cert, si que hi ha un Omeprazol de venta sense recepta, els han tret al mercat els laboratoris Kern i Sandoz, sense gaire èxit, sobretot per què el que va amb recepta es troba finançat per la CASS i costa només 2,42€. No cal prendre-ho amb antibiòtic o antiinflamatoris perquè aquests siguin forts. S’ha de prendre quan el metge ho cregui convenient o quan es tingui reflux gastroesofàgic de forma puntual. No és necessari l’ús amb antiinflamatoris per regla general.

No s’ha de prendre mai al mateix temps que l’esmorzar o amb els àpats. Sempre mitja hora ABANS de l’esmorzar, seria l’ideal o, en cas que hagi estat prescrit dues vegades al dia, mitja hora abans de l’esmorzar i mitja hora abans del sopar. La ró de prendre-ho abans , és per que si l’omeprazol redueix l’àcid de l’ estómac, si l’estómac detecta menjar, llavors produeix àcid, i te un efecte contrari. Si el prenem després del dinar, l’àcid ja estarà produït, de manera que no tindrà l’efecte que volem. No s’ha de trencar o obrir les càpsules, ja que perd l’eficàcia.

És cert que pres durant un període prolongat pot reduir l’absorció de la B12. Algun estudi recent ha demostrat que un dèficit d’aquesta vitamina provoca problemes de memòria en persones grans. Però no hi ha relació directa amb l’Alzheimer. En el seu dia també es va parlar del risc de prendre Omeprazol, era que ens provoqués risc d’infart però no hi ha res demostrat. Si que cal dir, que l’ús continuat de l’omeprazol pot reduir la producció d’àcid de l’estómac, que pot comportar una reducció en l’absorció d’algunes vitamines, i causar-nos algunes deficiències que puguin alterar el nostre organisme. També s’ha de tenir en compte que pot interaccionar amb altres medicaments. Per aquesta raó, és molt important prendre-ho sempre sota prescripció mèdica i consell farmacèutic. Pot fer que altres medicaments no tinguin efecte desitjat. Per exemple, redueix absorció d’alguns anticoagulants, augmenta l’efecte d’alguns antidepressius i antiepilèptics.

Per cert, fa uns dies va arribar una alerta, que avisava que un tipus d’Omeprazol fet a l’India, i que no sol estar present al nostre país, havia sigut retirat, per estar contaminat amb Minoxidil, un producte per la caiguda del cabell. Es van adonar de la contaminació, per que van aparèixer un excés de borrissol en 13 nens

TOTES LES NOTÍCIES