oifL’Organització Internacional de la Francofonia (OIF), de la qual forma part Andorra, en col·laboració amb el Ministeri d’Educació i Joventut i el Ministeri d‘Afers Exteriors, organitzen del 12 al 15 de novembre al Centre de Formació Professional un seminari de formació sobre la intercomprensió de les llengües adreçat als docents de primera i segona ensenyança.

L’Organització Internacional de la Francofonia, a través de la direcció de la llengua francesa i de la diversitat lingüística, en el marc de la seva acció a favor de la diversitat lingüística i cultural, promou el francès en relació amb les altres llengües de l’espai francòfon.

L’OIF s’ha compromès en el diàleg amb la Comunitat dels Països de Llengua Portuguesa (CPLP), l’Organització dels Estats Iberoamericans (OEI), el Secretariat de Cooperació Iberoamericana i la Unió Llatina.

Aquesta xarxa, anomenada dels tres espais lingüístics (francofonia, hispanofonia, lusofonia), té com a objectiu la promoció de les tres llengües i el desenvolupament de les relacions entre elles. La intercomprensió, «entendre les llengües dels altres i fer-se comprendre», constitueix una aproximació indispensable del plurilingüisme i facilita l’adquisició de competències plurilingües parcials de les llengües properes.

La intercomprensió entre llengües (romàniques, en particular), que entra plenament en aquest marc, s’ha desenvolupat principalment en el camp universitari; la primera i la segona ensenyança, per raons diverses, han estat relegades fins a l’actualitat. Però és en aquests nivells que es plantegen els principals desafiaments de les llengües. I això de manera especialment apressant en els països i les regions que han concentrat o concentren fluxos importants d’immigració i on la integració representa un problema que exigeix trobar solucions urgents.

L’objectiu del seminari és de facilitar la integració en el currículum dels materials pedagògics que existeixen. El seminari també tractarà de la comprensió oral i de la didàctica de l’escrit, dels aspectes interculturals, de les TICE en l’ensenyament de les llengües, dels aspectes lúdics de l’estudi de les llengües a la classe i de l’avaluació de la intercomprensió.

El seminari anirà a càrrec de quatre professors universitaris:

-Mercè Oliva, Universitat Autònoma de Barcelona -Artur Noguerol, col•laborador del Consell de d’Europa, Universitat Autònoma de Barcelona -Maria Helena Almeida Beirao de Araújo e Sa, Universitat d’Aveiro -Gauthier Couffin, Universitat de Toulouse-Le Mirail

S’hi han inscrit 40 ensenyants: d’Andorra, de França, del Cap Verd, de Romania, d’Uruguai, del Senegal i de Costa d’Ivori.

La cloenda del seminari tindrà lloc el 15 de novembre a les 15.30 al Centre de Formació Professional i anirà a càrrec de la ministra d’Educació i Joventut, Roser Suñé i de l’Administrador de l’Organització Internacional de la Francofonia. Clément Duhaime.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada