L’Oficina Jove de l’Alt Urgell atén més de 83.000 mil consultes en 10 anys de funcionament

L’Oficina Jove de l’Alt Urgell (OJAU) compleix 10 anys de funcionament a la Seu d’Urgell. Per aquest motiu, aquest matí ha tingut lloc al centre cívic l’Escorxador un petit acte d’aniversari que ha congregat les tècniques de joventut alturgellenques, així com l’alcalde de la Seu, Albet Batalla, el president del Consell Comarcal de l’Alt Urgell, Jesús Fierro, la regidora de Joventut, Sílvia Iscla, el conseller de Joventut, Ricard Pérez, i la coordinadora de Joventut de Lleida, Esperança Cases. També hi ha participat els diferents responsables tècnics i polítics de Joventut que han treballat durant aquests primers deu anys de funcionament de l’OJAU.

En la seva intervenció, Jesús Fierro ha agraït el suport de la Generalitat de Catalunya, tant a l’Ajuntament de la Seu com al Consell Comarcal de l’Alt Urgell, per fer realitat aquesta Oficina, i ha elogiat la tasca realitzada per tècnics i regidors durant aquests deu anys per ajudar al jovent de la comarca.

Per la seva part, Albert Batalla ha volgut recordar que el punt d’arrencada de col·laboració en temes de joventut entre l’Ajuntament de la Seu d’Urgell i el Consell Comarcal de l’Alt Urgell va ser el Punt Jove. “El Punt Jove va esdevenir un canvi de mentalitat pel que fa a les polítiques de joventut en el nostre territori, passant de fer només accions en temes de lleure i festes, a realitzar polítiques en d’altres àmbits també necessaris per al jovent com la formació, l’habitatge, l’ocupació, la salut, la cultura o la participació, i que després d’uns anys i de forma més potent ho entoma l’Oficina Jove”, ha remarcat l’alcalde urgellenc.

Batalla ha felicitat i agraït a tots els professionals i institucions que han fet possible l’OJAU. “Sobretot agrair als grans protagonistes que, al cap i a la fi, són els i les joves de la Seu i l’Alt Urgell, perquè si tots ells i elles no s’haguessin fet seva l’OJAU no hauria tingut cap tipus de sentit”.

Consultes al Servei d’Informació Juvenil

En aquesta celebració, s’ha presentat el balanç de la tasca duta a terme durant  d’aquests 10 anys de l’OJAU. “El balanç que podem fer és molt positiu i satisfactori”, ha manifestat la regidora de Joventut de l’Ajuntament urgellenc, Sílvia Iscla. En aquest sentit, Iscla ha explicat que el servei d’informació juvenil de l’OJAU ha atès un total de 83.315 consultes que s’han derivat als sis serveis que disposa aquest equipament adreçat a promoure, potenciar i consolidar l’emancipació i la participació dels i les joves alturgellencs.

D’aquestes 83.315 consultes realitzades pel jovent de la Seu i comarca a l’OJAU, 13.161 consultes estaven dirigides al servei de treball i garantia juvenil. Dins d’aquest servei es destaquen projectes com la dinamització de la borsa de treball comarcal; programes ocupacionals; 4 edicions del workshop ocupacional; i el networking.

Des del servei de participació s’ha donat resposta a 4.331 consultes, on hi destaquem els programes Agenda Jove d’Estiu; Dia de la Joventut; tallers per a joves; Parc de Nadal; Consell Municipal d’Adolescents; i Joves a la Fresca.

El servei d’educació, formació i lleure ha atès 12.369 consultes, a través d’una àmplia oferta formativa en el lleure; activitats d’aprenentatge i servei; cursos de formació especialitzats; i guia del recull d’activitats en el lleure.

Pel que fa al programa de mobilitat s’ha donat resposta a 2.667 consultes. Val a dir que l’OJAU és una entitat acreditada per enviar i rebre joves a través del servei de voluntariat Europeu, que forma part de la xarxa EURODESK.

El servei de salut jove ha atès 10.103 consultes. Aquest servei ofereix diversos programes com Insomni; Campanya No és No; 25 N; tallers als centres educatius; espai de salut jove; així com diferents campanyes de conscienciació.

Un altre servei de l’OJAU és el d’habitatge que rebut 12.998 consultes. Aquest servei disposa d’una borsa de lloguer d’habitatge i tramita ajuts al lloguer d’habitatge.

Per concloure aquest balanç, la regidora de Joventut de la Seu d’Urgell ha afegit que el nombre de consultes van a l’alça. Sílvia Iscla afegit que “amb totes aquestes dades i programes podem concloure que s’ha fet molt bona feina durant aquests 10 anys i continuarem pel mateix camí que hem fet fins ara per tal de donar resposta a les diferents polítiques de joventut, demandes i necessitats dels joves alturgellencs”.

Punt Mòbil OJAU

Per la seva part, el conseller comarcal de Joventut, Ricard Pérez, ha presentat el Punt Mòbil de l’OJAU, una nova eina que donarà més visibilitat els serveis que proporciona l’oficina arreu de la comarca. Aquest Punt Mòbil s’instal·larà en mig de fires, mercats, places, instituts i festes majors, entre d’altres espais i esdeveniments a l’Alt Urgell. “Creiem que sempre hi ha un moment en què els i les joves tenen la necessitat de fer una consulta, de saber quins recursos ofereix l’OJAU o buscar aquelles eines per a poder empoderar-se”, ha afirmat Pérez.

D’altra banda, la coordinadora de Joventut de Lleida, Esperança Cases, ha felicitat a les responsables tècniques i polítics pels deu anys de l’OJAU, així com també a les usuràries i usuaris d’aquest servei, “que són la raó de ser d’aquesta Oficina Jove de l’Alt Urgell”. Cases ha destacat la col·laboració institucional entre els diferents ajuntaments de la comarca, el Consell Comarcal i la Generalitat de Catalunya, “que ha fet possible que aquest equipament compleixi deu anys de vida”.

L’OJAU va ser inaugurada a l’octubre del 2008, i va ser juntament amb l’Oficina Jove del Montsià, la primera oficina jove pilot de la Xarxa Nacional d’Emancipació Juvenil (XNEJ), el desplegament de la qual consta actualment de 42 oficines joves.

Aquest equipament és fruit de la col·laboració i cooperació mútua entre la Direcció General de Joventut, dins el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell i del Consell Comarcal de l’Alt Urgell.

TOTES LES NOTÍCIES