L’Observatori Pirinenc de Canvi Climàtic presenta els reptes del canvi climàtic

L’Observatori Pirinenc del Canvi Climàtic (OPCC), un projecte POCTEFA liderat per la Comunitat de Treball dels Pirineus (CTP) organitza una jornada que, sota el títol de “Riscos naturals i canvi climàtic a els Pirineus “, reunirà més d’un centenar de científics i representants dels territoris pirinencs per analitzar l’evolució del clima i exposar els reptes que tenen davant seu els Pirineus en els propers anys.

Dilluns que ve, 12 de novembre, se celebrarà a Saragossa aquesta trobada que comptarà amb dos seminaris paral·lels i una taula rodona. D’una banda, el Seminari Canvi Climàtic, on es presentarà l’Informe del Canvi Climàtic dels Pirineus, impactes, vulnerabilitat i adaptació i en el qual participaran els coordinadors dels capítols i de l’OPCC. Es tracta d’un document elaborat durant els dos últims anys per més de 100 experts d’Aragó, Navarra, Catalunya, Euskadi, França i Andorra que suposa un ampli consens científic per al territori pirinenc. En ell, tal com explica la coordinadora de l’Observatori Pirinenc del Canvi Climàtic, Idoia Arauzo, “es recullen les bases científiques sobre els impactes del canvi climàtic i la seva repercussió, per poder orientar les polítiques d’adaptació a aquesta realitat amb la qual ja convivim “. Els últims informes de l’OPCC sobre diagnòstic i adaptació al canvi climàtic es van publicar fa cinc anys.

D’altra banda, el Seminari Riscos Naturals i Protecció Civil debatrà sobre com anticipar-nos als riscos naturals amb els mitjans que tenim i quins són els indicadors que es poden implementar en el marc de la protecció civil. També s’analitzarà l’impacte que té el canvi climàtic en els desastres naturals i què es pot fer en aquest camp.

Finalment, la jornada conclourà amb una taula rodona moderada per Eduardo Lolumo, geògraf i meteoròleg d’Aragón Tv, que englobarà els dos conceptes anteriors, riscos naturals i canvi climàtic, i versarà sobre qüestions com el desenvolupament del Marc de Sendai per a la Reducció del risc de Desastres de les Nacions Unides i l’Acord de París sobre Canvi Climàtic i la relació entre tots dos marcs de treball.