L’Observatori de la Sostenibilitat creu que un canvi climàtic moderat podria suposar més esquiadors per Andorra

L’Observatori de la Sostenibilitat d’Andorra (OBSA) està duent a terme un projecte de recerca per determinar les influències del canvi climàtic en el turisme de neu al Pirineu, un estudi que estarà enllestit a finals d’any. Partint de la base que els estudis internacionals indiquen que la temperatura pujarà en els pròxims anys per l’augment dels gasos d’efecte hivernacle, els resultats mostraran quins impactes hi haurà tenint en compte els diferents increments de temperatura possibles, i en diferents períodes de temps. El coordinador del projecte, Èric Jover, ha explicat que el canvi climàtic tindrà repercussions negatives en la gestió de les pistes d’esquí del Pirineu, però que és possible que si el canvi és moderat, les estacions de fora del Principat es vegin més perjudicades i es pugui produir un augment d’esquiadors cap als dominis andorrans.

El director de l’OBSA, Èric Jover, ha explicat  que el canvi climàtic no té perquè traduir-se obligatòriament en una baixada d’esquiadors a les pistes andorranes, tot i que sí que suposarà més dificultats per gestionar les estacions. Jover ha indicat que si la pujada de temperatures és moderada, podria perjudicar algunes pistes de fora d’Andorra que estan a menys alçada, per la qual cosa el Principat se’n podria beneficiar i acollir més esquiadors. Per aquest motiu, cal estudiar bé com afectarà el canvi climàtic en les diferents zones del Pirineu i com funcionarà la competència entre pistes d’esquí.

Aquesta és una de les qüestions que tractarà el projecte de recerca titulat Influències del canvi climàtic en el turisme de neu al Pirineu, dins del marc de la Comunitat de Treball dels Pirineus. Jover ha destacat que el més innovador del projecte és que no només hi treballen científics sinó que també hi han volgut incloure els professionals de la neu, per tal que els resultats del projecte siguin aprofitables des d’un punt de vista científic però sobretot per les estacions d’esquí i les administracions.

També per primera vegada en un estudi d’aquestes característiques es tindrà en compte la neu de cultiu que produeixen les estacions d’esquí, per tal que els resultats siguin realistes. Cal tenir en compte, però, que els canons de neu poden fer front al canvi climàtic només mentre l’augment de temperatura sigui moderat. L’estudi també analitzarà la repercussió econòmica que el canvi climàtic pot tenir en el territori, atès que les estacions aporten una riquesa directa però també indirecta, i a Andorra s’estima que representen aproximadament el 15% del PIB.

Actualment, s’està recopilant tota la informació sobre canvi climàtic que hi al Pirineu, els diferents models per a cadascuna de les regions, i el comportament dels gruixos de neu en les diferents zones. Els resultats, que es presentaran al desembre, volen determinar els impactes que tindrà el canvi climàtic en diferents escenaris, és a dir, si la temperatura puja 2 graus, en el cas que es puguin reduir els gasos d’efecte hivernacle, o si puja fins a 4 graus en cas que els gasos es mantinguin. També es donaran resultats de com pot variar la situació en diferents períodes de temps, al 2030 o al 2050.

En aquest sentit, ja hi ha alguns estudis sobre les zones de muntanya que estimen que amb un augment de temperatura de dos graus, els gruixos de neu a 2.500 metres durant els mesos de gener i febrer es podrien reduir uns 20 centímetres, i segons Météo-France, al 2100, els dies de neu al terra podrien disminuir de 83 a 53. El projecte de recerca de l’OBSA també es basa en els estudis fets sobre l’evolució de la temperatura i la precipitació a Andorra, que conclouen que la temperatura ha pujat 0,7 graus des dels anys trenta, i hi ha hagut una lleu baixada de la precipitació. Segons un estudi fet per científics aragonesos, l’evolució de les precipitacions al Pirineu durant aquest segle dependrà molt de la zona: a la vessant nord augmentarà, i a la sud disminuirà, mentre que Andorra es troba just al mig d’aquest canvi de tendència.

L’estudi el duen a terme científics i professionals de tots els territoris del Pirineu, ja que a Andorra hi col·laboren Andorra Turisme i Ski Andorra, a Catalunya la Universitat Politècnica i l’Associació Catalana d’Estacions d’Esquí i Activitats de Muntanya i el Consell General de la Val d’Aran, a l’Aragó l’Institut Pirenaic d’Ecologia i Aramon, i a França Météo-France, el Centre Nacional de Recerca Científica (CNRS) i Domaines Skiables de France.

TOTES LES NOTÍCIES