reg-olianaEl conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya, Josep Maria Pelegrí, conjuntament amb el president de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), Javier de Pedro, i acompanyat del director general de Desenvolupament Rural, Jordi Sala, així com del director dels Serveis Territorials del Departament a Lleida, Jaume Fabà, ha visitat, avui, les obres dels regs de compensació d’Oliana i de Peramola –Bassella, ja a la recta final.

Com ha explicat Josep Maria Pelegrí, el regadiu de compensació de Peramola i Bassella marge dret és un regadiu demanat pels municipis des de fa més de 50 anys, ja que va ser un compromís quan es va construir l’embassament d’Oliana, i després, amb la construcció de l’embassament de Rialb, també es va incloure en les obres de compensació. Pelegrí s’ha congratulat que “ara, amb l’inici de les obres, es dóna compliment a aquesta llarga reivindicació d’aquests municipis i, en col·laboració amb la CHE, es compleix aquesta vella promesa, que permetrà a aquests municipis tenir les terres de regadiu per compensació amb les parcel·les de terreny fèrtils que van comportar la construcció dels embassaments”.

En aquest punt, el conseller, qui ha recordat que demà, dissabte, se celebra el Dia Mundial de l’Aigua, ha insistit en la necessitat de revaloritzar el regadiu davant de la societat, perquè “assegura l’abastiment alimentari, obre la porta a l’agricultura moderna i competitiva, incrementa la renda agrària, genera tant riquesa com ocupació, i ajuda a combatre el canvi climàtic”. Així, en el cas mateix de la demarcació de Lleida hi ha una gran diferència en el creixement demogràfic com a indicador d’activitat entre les comarques típicament de regadiu i aquelles on predominava el secà.

Reg d’Oliana, Xarxa de distribució

Quant al Reg d’Oliana, Xarxa de distribució, les obres corresponents a la Generalitat de Catalunya es van iniciar amb data 1 d’octubre de 2012, van finalitzar el 13 de desembre de 2013, i la inspecció prèvia a la recepció de les obres es va realitzar el passat 15 de gener de 2014. Els treballs d’execució de les obres han costat 2.109.324,47 €. La xarxa de distribució d’Oliana té capacitat per a 214,4 hectàrees, i dóna servei a 85 regants.

Val a dir que per tal que aquesta obra pugui entrar en servei, la CHE ha de finalitzar una part de la seva obra, i que actualment ja està en execució.

Reg de Peramola – Bassella (marge dret)

I pel que fa al Reg de Peramola – Bassella (marge dret), la Comunitat de Regants, mitjançant una carta enviada el 5 de juny de 2012 al Conseller, va manifestar la voluntat d’executar directament les obres necessàries per a satisfer l’import corresponent a la contribució econòmica del beneficiaris. La xarxa de distribució té previst regar un total de 554,94 hectàrees, de les quals 481,01 pertanyen a Peramola i 73,93 a Bassella, i el nombre d’explotacions beneficiades és de 103.

Així, la Generalitat de Catalunya executarà la xarxa secundària fins arribar al filtre caçapedres del hidrants, i les corresponents soleres de formigó, amb un import previst de 3.690.831,46 €; i per la seva banda, la Comunitat de Regants executarà des d’aquell punt fins a les preses parcel·làries, executant també el tancaments dels hidrants, i amb un import de 538.291,80 €.

De fet, la part d’obra corresponent a la Generalitat de Catalunya ja està adjudicada, per un import de 2.857.810,78 € i un termini de 9,5 mesos, i la Direcció de les Obres es va adjudicar per 132.495 €. L’inici dels treballs està previst per al proper juny de 2014, data acordada juntament amb la Comunitat de Regants per tal de minimitzar les afectacions als regants. Restarà només acabar la part corresponent a la CHE.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada