Lluitar contra la pobresa al món

A ningú se li escapa que el Món està ple de pobres, de famolencs, de desarrelats que malviuen en la misèria. Clamen les ànimes sensibles i fins i tot, les que no ho semblarien tant per la ineludible, l’obligatòria eradicació de la pobresa, i de tot el que converteixen a tants milions d’éssers humans a una mena de rebuig de les societats amb més recursos. Lluitar per la Igualtat així, amb majúscules de tots, i combatre tot allò que incideix en engrandir els abismes entre rics i pobres necessitats.

Actualment les cadenes de producció alimentària elaboren suficient menjar per nodrir a tots els habitants del planeta, però la fam continua augmentant en algunes parts del món i més de 820 milions de persones pateixen desnutrició crònica.

El ràpid creixement econòmic i l’augment de la productivitat agrícola durant les últimes dues dècades van reduir a la meitat el nombre de persones que no reben prou aliments, i fins i tot en regions com Àsia Central i Oriental ia Amèrica Llatina i el Carib es van aconseguir grans avenços en l’eradicació de la fam extrem. No obstant això, aquesta situació es produeix en un context en què la població mundial augmenta en gairebé dos mil milions de persones.

De la mateixa el problema de la fam: particularment a Àfrica i Amèrica del Sud, on hi ha noves dades que ens indiquen que la subnutrició i la greu inseguretat alimentària estan en augment.

Posem com a exemple l’Àfrica subsahariana on el nombre de persones la seva nodrides va créixer d’uns 195,000,000-237,000,000. La desnutrició causa gairebé la meitat de les morts de nens menors de cinc anys a la regió, uns 3,1 milions de nens a l’any.

Amb aquestes perspectives aconseguir l’objectiu de Fam Zero previst per a l’any 2030, és a dir, garantir que ningú pateixi fam en cap lloc del món, segueix sent un enorme desafiament.

A més, per si fos poc, les causes de l’augment de la fam figuren la degradació del medi ambient i les sequeres, les dues afectades pel canvi climàtic, així com els conflictes.

La manca en l’agricultura també representa un motiu addicional de preocupació, i se la considera responsable de les dietes que restringeixen l’accés als aliments, amb la consegüent persistència de la malnutrició i la pobresa: la producció agrícola actual gira al voltant de sol 12 cultius, i al voltant de 60 per cent de totes les calories consumides provenen de només quatre d’ells, l’arròs, el blat, el blat de moro i la soja, tot i la riquesa de productes alimentaris a tot el món.

Però malgrat tots aquests aspectes negatius, la bona notícia és que la innovació i la tecnologia per millorar una àmplia gamma de desafiaments en la producció d’aliments s’estan fent servir en tot el món.

Escoltem i prestem atenció a les veus de les persones que viuen en la pobresa. Comprometem-nos a respectar i defensar els drets humans de totes les persones i a posar fi a la humiliació i l’exclusió social que les persones que viuen en la pobresa s’enfronten cada dia promovent la seva participació en les iniciatives mundials dirigides a posar fi a la pobresa extrema d’una vegada per totes.

El món és molt gran i, a major quantitat de gent, majors són les desigualtats socials. Perquè uns pocs visquin bé, molts altres han d’estar pitjor, aquesta és una frase que s’ha repetit cada vegada més en l’últim segle. Però aquest no és l’objectiu. Per això, i per recordar-nos que cada dia cal seguir lluitant per trencar aquestes barreres.

Per un món més just.