El doctor en enginyeria Jordi Llovera torna a la COP 25 desprès de ser guardonat a la COP 21 de París. Participarà la setmana vinent a la Cimera Mundial del Canvi Climàtic que es celebra a Madrid, formant part de la delegació xilena.

Llovera, que fa formació a arquitectes i enginyers d’Andorra en el disseny d’edificis de consum quasi nul d’energia, esta també formant arquitectes i enginyers a Xile, i col·labora amb el seu govern per implantar i promocionar aquest tipus d’edificis en el país andí.

Xile és el segon país de llatinoamèrica amb més contaminació a l’aire, desprès de Perú, segons l’informe World Air Quality 2018 fet per l’organisme no governamental suís IQAirVisual, que qualifica al país de “insà per grups sensibles”. El mateix informe col·loca 9 ciutats xilenes entre les 15 mes contaminades de sud-amèrica, entre les quals les 5 amb pitjor qualificació del continent. Dels 17,5 milions d’habitants del país, la meitat viuen en ciutats amb un nivell de contaminació superior a les recomanacions de la OMS. Aquesta contaminació està lligada al transport, a la industria minera, però sobretot al fet que utilitzen llenya per escalfar-se a les ciutats.

Aquesta font d’energia representa aproximadament el 25% del consum energètic nacional on, a més de produir desforestació en un lloc on el bosc no és abundant, provoca grans emissions de CO2 i sobretot de partícules sòlides en suspensió que afecten la salut de les persones, especialment als grups de risc (nens petits, gent gran, i persones amb problemes respiratoris). En aquest entorn és on han demanat a Llovera que els ajudi a implantar edificis que consumeixin molt poca energia per escalfar-se i evitar aquesta contaminació.

Llovera farà una ponència el proper dia 12 al matí a la zona blava de la COP25, reservada únicament a les delegacions governamentals i no accessible al públic general. La ponència va dirigida especialment a les delegacions llatinoamericanes, mostrant solucions d’edificis de baix consum aprofitant els recursos locals aconseguint fer-los econòmicament assequibles pels països en desenvolupament i per gent de baix poder adquisitiu.

El Secretari d’Estat de Medi Ambient del govern d’Andorra, Marc Rossell, farà dins del mateix marc una ponència explicant les experiències d’Andorra en la transició energètica.

Llovera va ser guardonat amb el primer premi Green Building Solutions Awards a la Conferència Mundial de Canvi Climàtic de Paris COP 21, un dels 6 premis mundials que es varen donar, pels resultats obtinguts en la reforma de l’edifici Aconcagua d’Andorra la Vella, on va disminuir el consum d’energia un 84% i les emissions de CO2 un 96%.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada