Llibres per als més menuts: Miro el món

Aquest treball, mereixedor del Bologna Ragazzi Award 2018 en la categoria de no-ficció, és una petita enciclopèdia sobre el sentit de la vista, un caprici documental i creatiu de Romana Romanyshyn i Andriy Lesiv, dos artistes d’Ucraïna en estat de gràcia que conformen l’Art Studio Agrafka.

La llum i els colors; l’ull i la visió; la capacitat de reconeixement visual d’un rostre entre un milió; els conceptes visuals, els pictogrames i les lletres; les ulleres, els microscopis, els telescopis i les càmeres; les il·lusions òptiques; la visió dels animals; la invisibilitat dels pensaments i de l’ànima; la ceguesa i el món visual a través dels altres sentits; la pintura, la fotografia i el cinema; la imaginació i els somnis: 56 pàgines.

L’obra s’insereix en la tendència a l’apropament entre els llibres de coneixements i els de poesia. Aquí, l’àlbum il·lustrat constitueix un format alternatiu que, des dels diferents estils de dibuix, aporta un valor conceptual complementari als tradicionals llibres de no-ficció il·lustrats fotogràficament. Algunes obres del catàleg de Zahorí Books en són una mostra.

El grafisme del llibre segueix el plantejament de tintes directes i disseny contundent d’altres treballs del tàndem (Escolto el món, Barcelona, Zahorí Books, 2018) i ens recorda l’emprat per una altra artista de l’est d’Europa, Marta Ignerska, en el seu formidable Wszystko Gra (Varsòvia, Polònia, Wytwórnia Press, 2011), un llibre sobre els instruments d’una orquestra filharmònica que va guanyar el mateix premi de la Fira de Bolonya el 2012.