És hivern i el bosc dorm sota una manta de neu. La Mare Corb veu un camí de petjades: l’Avi Os s’ha despertat. Explica que un secret no el deixa dormir. De què es tracta?… No ho recorda.

Amb aquest interrogant comença L’Avi Os té un secret, un àlbum publicat per Kalandraka que retrata, de manera poètica i amb un cert aire animista, el despertar de la primavera. Els fets de la narració se succeeixen amb una dolça i calmosa cadència mentre ens convertim en espectadors dels fascinants canvis que experimenta el bosc.

L’escriptor Pedro Mañas exhibeix la seva faceta de poeta amb un text –traduït per David Nel·lo en l’edició catalana– melodiós i ple d’il·lustratives metàfores. Una proposta lèxica i retòrica que pot resultar complexa per als més petits, però que els seduirà sonorament i no els impedirà copsar l’essència de la història.

Però si l’obra excel·leix per algun motiu, és per la seva aposta gràfica. Zuzanna Celej presenta unes portentoses il·lustracions, la singularitat de les quals rau en la tècnica: la combinació d’aplicacions de paper de diferents textures, llapis de colors i aquarel·la. Tot i que es manté en tot moment una coherència estilística, cada il·lustració destaca per algun aspecte –Celej juga amb diferents composicions i il·luminacions– i és, per si sola, una petita obra d’art.

No és pas el primer àlbum que versa sobre el despertar d’una estació, un tema recurrent en la producció literària infantil. Tanmateix, L’Avi Os té un secret es distingeix per la manera de fer-ho. Diuen que un àlbum és el primer museu a què accedeixen els infants… doncs que passin i mirin.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada