Llibres amb consciència: Tornar al bosc

Josep Cot i Antoni Gimeno són els autors de Tornar al bosc. Les feines dels bosquerols (Edicions Sidillà, 2019). Il·lustrat per Judit Roma, el llibre és fruit d’un treball de camp que ha comptat amb la participació d’una seixantena de persones i una àmplia recerca documental. Les gairebé 300 pàgines del volum ofereixen una descripció sintètica de totes les creences i pràctiques etnològiques que tenen el bosc català com a protagonista.

Com s’indica en el subtítol, el corpus central de l’obra està dedicat a descriure les feines dels bosquerols. Això significa, els oficis que es realitzen per a obtenir un guany econòmic, però també totes aquelles tasques de manteniment necessàries del boscatge. Per a facilitar la comprensió de lector, Cot i Gimeno han dividit les activitats lucratives en quatre apartats: treball amb productes que s’extreuen del bosc (llenya, fusta suro), treball amb productes que s’elaboren al bosc (carbó, pega, rodells), treball amb productes que en part s’elaboren al bosc (esclops, forques…) i recol·lecció de productes (herbes remeieres, bolets, fruits, etcètera).

La neteja del bosc no només és positiva per la biosfera que acull, sinó també com a activitat econòmica. Hi ha empreses, per exemple, que es dediquen a esporgar arbres per tal d’obtenir la biomassa necessària per a fer funcionar les calefaccions de pellets. O bé propietaris que permeten la pastura de ramats en les seves finques per tal de controlar la massa forestal i així reduir a més el risc d’incendis. Tornar al bosc ens ofereix molts altres exemples d’aquesta filosofia que combinaven la preservació de la natura i la voluntat productiva: els formigueigs com a tècniques d’adob, el funcionament dels forns de pa, les feixines per a les teuleries, etcètera. Quan l’ecologia era un fenomen espontani que no se centrava en la tercera erra (“reciclar”), sinó en les dues primeres (“reduir” i “reutilitzar”).

Els darrers capítols del llibre són una miscel·lània de coneixements: eines que s’utilitzen per a les feines del bosc, transports utilitzats, paremiologia generada, i un glossari de conceptes per entendre com era la vida al bosc. Per amenitzar tota aquesta recopilació, l’obra també incorpora textos literaris de Jacint Verdaguer, Joan Amades, Albert Jané, Sol Gasch i Pep Coll.

TOTES LES NOTÍCIES