Llibre de la SAC de la 36a edició de l’UCE i nova cita per al dissabte, 17 d’Agost

Teresa Ventura

El passat dimecres, 31 de juliol, es va presentar al Museu de FEDA, el llibre que recull la 36 ena edició de la Diada Andorrana a la Universitat Catalana d’Estiu (UCE) que se celebra cada any a Prada de Conflent. L’edició compta amb el suport de FEDA Cultura i el Govern d’Andorra. Amb el títol “Andorra i la desigualtat“, nombrosos ponents van fer la seva aportació a l’edició de 2023, d’una presència andorrana que ve desenvolupant-se, any darrera any, per part de la Societat Andorrana de Ciències (SAC) des de l’any 1987, encara que l’origen de l’UCE data de 1968.

Coberta de la publicació "Andorra i la desigualtat"
Coberta de la publicació “Andorra i la desigualtat”

Va obrir la presentació, Albert Moles, director general de FEDA i, a continuació, la presidenta de la SAC, Àngels Mach, acompanyada de Marta Fonolleda, assessora territorial per a la SAC a la Universitat Catalana d’Estiu (UCE), les quals varen comentar les diverses aportacions del recull que constitueixen una vertadera fons d’informació a l’entorn del tema central. Una temàtica que, cada any, els membres de la SAC proposen per a la ja històrica Diada Andorrana, i amb la nova cita per al proper dissabte, dia 17 d’agost, a Prada de Conflent.

Àngels Mach va aprofitar la presentació per a agrair, una vegada més, la presència dels mitjans de comunicació i la difusió de totes les activitats de l’entitat que ella presideix des de fa molts anys. L’Àngels, sens dubte, fa una veritable aportació científica, literària, cultural i social al país.

A la taula, Àngels Mach, Albert Moles i Marta Fonolleda
A la taula, Àngels Mach, Albert Moles i Marta Fonolleda

El recull també inclou la salutació del president de l’equip rector de la Universitat Catalana d’Estiu, Jordi Casassas i Ymbert que, entre altres coses, va dir que “sense igualtat o lluita per la igualtat, no hi ha democràcia”.

El doctor en Societat de la Informació i professor Alan Ward va aportar al recull el tema “Accés a les tecnologies de la informació i de la comunicació: un factor creixent de desigualtat”. Mentre que Marta Alberch, directora d’Andtropia, projectes amb impacte social, va assenyalar que, a Andorra, també hi ha desigualtats. Joan Mico, sociòleg i director del CRES (Centre de Recerca i Innovació), va aportar l’estudi dels factors estructurals de les desigualtats a Andorra. Carla Guinot, docent d’igualtat a l’Escola Espanyola Maria Moliner, va parlar de “La cohesió social a l’amenaça de la salut democràtica dels nostres joves”. Nerea Moreno, directora de Sostenibilitat i Comunicació de FEDA, va tractar el paper de l’energia en les desigualtats.

Entre altres diverses aportacions, el recull conté el tema “Contrastos des de la perspectiva de gènere” un article de Montserrat Ronchera i Santacreu, secretària general de l’Institut Andorrà de les Dones.  

Després d’altres interessants temes, s’afegeixen al volum presentat, les aportacions de Rosa Gili, cònsol major d’Escaldes-Engordany, amb el títol interrogatiu de “Vèncer la desigualtat, és una utopia?“ mentre que Trini Marín, ministra d’Afers Socials i Funció Pública ens aporta el tema de “La desigualtat i els ajuts socials”.

Tanca el volum de la Diada Andorrana de 2023, amb 280 pàgines, la sempre molt interessant aportació de l’arquitecte i urbanista, Antoni Pol, que per cert, va ser representant de la SAC a la Fundació UCE de 1988  fins a 2014 i, ara, Pol fa la proposta d’“Un nou Congrés Internacional de la Llengua Catalana”, alhora que revisa els congressos anteriors realitzats als diferents indrets dels països de parla catalana, que incloïen Andorra, on es vas celebrar l’any 1986.

Portada del llibre "Andorra i la desigualtat"
Portada del llibre “Andorra i la desigualtat”

Propera cita

Finalment cal recordar la nova cita a Prada de Conflent per al proper dia 17 d’agost en la que serà la 37a edició de la Diada Andorrana 2024 ,com sempre organitzada per la Societat Andorrana de Ciències (SAC) amb el suport institucional corresponent. La temàtica es desenvoluparà a l’entorn de “La globalització i Andorra”.



Text i fotos: Teresa Ventura. Membre de l’Associació de Professionals de la Comunicació d’Andorra (APCA).

[do_widget id=category-posts-pro-64]