Aquest cop no posaré cap exemple, ni cap fragment de llei, tampoc pretenc discutir amb ningú, ni intentar explicar cap incongruència entre les diverses lleis que ens afecten en el tema comptable i fiscal.

Darrerament, he comentat molts aspectes de les lleis, n’he parlat amb comptables, amb economistes, amb tècnics de Govern… He enviat i creuat “mails” amb experts, intentant trobar la “resposta” correcta als dubtes generats per lleis que, al menys a manca de Reglaments (altres amb Reglament inclòs), no queden gens clars.

Res a fer, no ens posem d’acord. Cadascú interpreta les lleis a la seva manera, al seu propi interès o simplement, al seu “entendre”.

Al final, arribes a una sola i única conclusió: tot depèn de qui “mani” i en el moment en que aquest estigui “manant”.

No valen “recursos”, no serveixen per a res. En primer lloc has de fer les “coses” com tu creus que s’han de fer i “presentar-les”. Si aleshores et diuen que no s’han de fer d’aquesta manera sinó d’una altra, les refàs. Evidentment si pots, i sinó t’aguantes i assumeixes les possibles conseqüències. La resta, és perdre el temps, la paciència i els nervis… Fins i tot a vegades, els diners.

Anar a fer una visita a Tràmits, al Registre de Societats, al Registre de dipòsit de comptes, a la CASS, al Departament de Duana, als Comuns… s’ha convertit en un: “A veure que em mancarà ara ? O, a veure que estarà mal fet ?

Desgraciadament la “burrocràcia” s’ha convertit en un: “tothom ha de saber i conèixer el Bopa de memòria, ha de conèixer totes les lleis”…

O sinó, pagar les conseqüències.

Normalment aquests problemes, a Espanya per exemple, es resolen pagant un gestor. A Andorra, al menys en el tema comptable i tributari, els gestors hem de ser els comptables, i ara mateix tenim moltes dificultats en interpretar la “normativa”. I no per culpa nostra.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada