ljbljanaSituació
Ljbljana és la capital d’Eslovènia. Geogràficament, està situada en el centre del país. De fet, es tracta d’un important nus de comunicacions entre l’Europa Occident i l’Europa de l’Est i també entre el Centre d’Europa i els Balcans.

Població
Ljbljana és la ciutat més gran del país i no arriba als 300.000 habitants.

Curiositats
La mítica atleta jamaicana Marlene Ottey va rebre la nacionalitat eslovena el 2002 i resideix a la ciutat de Ljbljana.

Clima
El clima de la ciutat és del tipus oceànic, amb precipitacions repartides al llarg de tot l’any. Les temperatures són fresques, amb hiverns que poden baixar dels 0 graus; i estius amb temperatures que ronden els 20 graus.

Cuina
Llengua de vedella, sopa de vedella, els rotlles Struklli o l’strukelj, que és un dolç típic, són algunes de les especialitats de Ljbljana. Per beure, és típica la cervesa.

De tamany mitjà-petit, Ljbljana és una ciutat que, pràcticament es pot fer a peu i reconèixer vestigis de diferents èpoques, des de la romana, passant per la medieval o la barroca i Art Nouveau. El centre neuràlgic de la ciutat és la plaça Preseren, dedicada al poeta del mateix nom. Trobem en aquest espai l’església de l’Anunciació, amb una espectacular façana barroca.

La plaça Preseren està ubicada al costat del riu Ljubljanica, junt al popular Triple Pont. Aquest pont és un dels nou existents a la ciutat i connecta la Ljbljana medieval amb la ciutat moderna. I si popular és el Triple Pont, no podem dir menys del Pont dels dragons, flanquejat per quatre d’aquests ‘monstres’. D’estil Art Nouveu, el disseny fa homenatge a l’origen de la ciutat. No hi ha dubte que el riu marca el dia a dia dels ciutadans i visitants de Ljbljana. Un passeig per la seva riba a peu o bé en vaixell és, sense dubte, una experiència bonica de fer.

Entre aquests dos ponts, el Triple i el dels dragons, trobem l’edifici del Mercat (Trznica) Central. Mereix la pena visitar aquesta instal·lació d’estil renaixentista, no tan sols per la seva arquitectura sinó també pels productes típics que s’hi poden trobar. L’edifici de l’Ajuntament, d’estil gòtic, és una altra de les construccions destacades de la ciutat. Mereix la pena, també, entrar-hi i contemplar el vestíbul. I tampoc no ens podem deixar la Catedran de Sant Nicolau, amb els magnífics frescos barrocs de l’interior.

Un dels símbols de la ciutat de Ljbljana és el Castell. D’estil medieval i situat en un turó enmig de la ciutat, s’hi pot accedir amb un agradable passeig a peu o bé en funicular. Des de dalt, es contemplen boniques vistes de la ciutat, a la vegada que es pot visitar la fortalessa i relaxar-se.Un altre lloc per relaxar-se i passejar i, en definitiva, per passar una estada agradable és al Parc Tívoli.

Per El Tot Granollers / AMIC – Redacció

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada