Literatura infantil i juvenil: “Tant de gust, senyor Salvat-Papasseit”

papasseitAutores: M. Carme Bernal; Carme Rubio Il·lustrador: Riki Blanco Editorial: Publicacions de l’Abadia de Montserrat A partir de 9 anys

Una nova obra del tàndem format per Bernal i Rubio que ens acosta, en aquest cas, el poeta Salvat-Papasseit. Com en els altres llibres de la col·lecció, després de la presentació trobem una breu biografia de l’autor, que ens explica per què Salvat no es pot assimilar als escriptors coetanis, que posa de relleu el seu origen humil, el seu interès a formar-se malgrat les condicions adverses, la dificultat per guanyar-se la vida durant la joventut, el compromís polític, les adversitats familiars i la seva salut precària, que el dugué a una mort prematura.

Només així podrem entendre les particularitats de seva poesia, que les autores ens expliquen a partir d’una acurada selecció de nou poemes i un fragment de prosa, representativa de la producció de l’autor, però també del moment que va viure.

L’edició és acuradíssima, tant pel que fa al text –que segueix les directrius de lectura fàcil– com per la compaginació, que combina les fotografies amb unes treballades il·lustracions de Riki Blanco, que sovint remeten als corrents pictòrics de l’època de Salvat-Papasseit. Alguns poemes s’acompanyen d’indicacions, amb la intenció de facilitar-ne la lectura o propiciar la reflexió, i les paraules difícils es distingeixen per mitjà d’un color i s’expliquen al marge inferior de les pàgines.

Mònica Baró. ClijCAT/Faristol