Literatura infantil i juvenil: S’acosta un front fred que deixarà neu a cotes baixes

Autor: Dolors García Cornellà Editorial: Estrella Polar A partir de 13 anys

Havent ignorat l’amenaça d’una manta gèlida que provoca la nevada del març del 2010, una sèrie de personatges es veuen obligats a refugiar-se a l’antic mas de can Savall, regentat per l’àvia Isaura, una dona de noranta anys que no en té prou amb tant de blanc per cobrir el passat.

L’obra mereix que se li atorgués el Premi Ramon Muntaner el 2011. La història, que pren forma de dietari enregistrat en una gravadora per la protagonista de quinze anys, es va dipositant a la ment del lector com fines capes de neu, conformant un gruix final a través del qual els personatges assoleixen la rodonesa.

L’autora se serveix hàbilment del clima empàtic i confessional propi de les situacions excepcionals per poder indagar en el fil vital de tots els acollits a can Savall fins a cavar en els seus secrets. A través de breus capítols lingüísticament ben travats, es tracen interessants lligams entre els personatges alhora que es descobreix el veritable pes dels silencis de l’àvia Isaura.

La tensió narrativa es manté en equilibri gràcies a l’actualització de la crònica sobre l’evolució de la nevada, però també als parèntesis que la transcendeixen per visitar el passat i revelar uns interrogants que es remunten a la Guerra Civil.

Per Ariadna Civit. ClijCAT/Faristol / ACPG – Redacció

TOTES LES NOTÍCIES