caos

Títol: Quin caos d’habitació!
Autor: Xavier Salomó Editorial: Cruïlla Primers lectors

Malgrat ser-nos més coneguts els contes políticament correctes relacionats amb els hàbits dels petits, esperem amb deler que apareguin en escena àlbums com aquest de Xavier Salomó, editat primerament a França i recuperat per Cruïlla.

Un pare avisa el fill, cada matí, que ha d’endreçar l’habitació. Passen els dies i el desordre va in crescendo fins a arribar al dissabte, en què pare i fill es troben al bell mig del caos existent.
Aquest argument senzill es desenvolupa a un ritme cada cop més accelerat, com si un cavall certament desbocat hagués passat dia rere dia per l’habitació del Pau. El tractament binari de text i il·lustració va prenent més intensitat fins a arribar a un punt de gran suspens: l’amenaça final del pare, que capgirarà el desenllaç.

Les il·lustracions amaguen infinits detalls: l’ombra del pare, que des de la mateixa cantonada va elevant el to de l’empipament; els mil i un objectes que, de mica en mica, es van escampant per tot l’espai de l’habitació i que el text convida a trobar; els referents literaris, televisius, d’indumentària o de joc del món infantil. I, per fi, dues dobles pàgines conformen una seqüència magnífica sense paraules, on el moment lúdic arriba a les seves màximes conseqüències per centrar-se en el vincle d’estimació entre pare i fill.

Quin caos d’habitació és un àlbum ideal per gaudir de la lectura compartida, per sentir que no sempre podem donar la resposta que s’espera de nosaltres. I, sobretot, per compartir i deixar-se portar pels bons moments.

Per Nati Calvo/Faristol.ClijCAT / AMIC – Redacció

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada