Literatura infantil i juvenil: Paraules per dir com som

paraulesAutora: Carme Alcoberro Il·lustrador: Òscar Julve Editorial: Barcanova A partir de 9 anys

Carme Alcoverro ens proposa un munt de paraules i locucions per definir com som les persones, siguem un tros de pa o més dolentes que la pesta, tinguem la mà foradada o siguem uns garrepes o, fins i tot, uns garneus que us volem fer beure a galet!

Per a cada atribut, presenta gran varietat de maneres de dir, més cultes o més col·loquials, que enumera o bé encadena en una frase, i que emmarca en un context determinat, com l’entorn familiar, l’esplai o l’escola. Aquest és el veritable repte que presenta l’obra, el de defugir una estructura de llistat o diccionari, que en faria impossible la lectura i que es resol tot relligant amb naturalitat les situacions i característiques de les persones que les protagonitzen. Les locucions i frases fetes es presenten sobreimpreses damunt les il·lustracions, que ocupen la doble pàgina i que treuen punta a les expressions més exagerades i gracioses.

L’obra es completa amb un sumari detallat que permet trobar els mots i locucions agrupades sota el seu significat, i que ens remet a la pàgina de referència.

 Per Mònica Baró. ClijCAT/Faristol / ACPG – Redacció