Literatura infantil i juvenil: “Paraules nouvingudes”

Títol: Paraules nouvingudes Autor: BLANCH, Teresa; GASOL, Anna Il·lustrador: Carles Arbat Editorial: Barcanova Lloc de edició: Barcelona Any: 2015 col·lecció: Mots Vius

Vet aquí un nou títol d’aquesta col·lecció de l’editorial Barcanova que des de l’any 2009 ens proposa passar una estona entretinguda tot descobrint la nostra llengua i les seves particularitats.

En aquesta ocasió, les autores ens conviden a descobrir un munt de termes que fem servir cada dia i que provenen d’altres llengües, algunes de vives com l’anglès, el francès, l’italià, el castellà o l’àrab, i d’altres de mortes com el llatí i el grec clàssics. A partir de situacions ben diverses, gairebé totes relacionades amb el fet de viatjar i de conèixer altres cultures, aquestes paraules que hem adoptat d’altres llengües ens apareixen cadascuna amb un color que funciona com a codi que n’indica provinença de manera que en percebem visualment la gran diversitat. Petites històries, acudits, receptes de cuina, endevinalles, prospectes turístics, menús de restaurant, ofertes, anuncis… tot s’hi val per posar de relleu fins a quint punt les paraules són viatgeres, i amb quina facilitat hem enriquit la nostra llengua. El llibre incorpora un apartat final on trobem algunes reflexions sobre els manlleus i els neologismes i on ens expliquen quins han estat els criteris seguits per a fer la selecció d’aquests mots.

Un llibre sorprenent per la manera de presentar el tema, ben pensat i ben il·lustrat, però que potser seria més rodó si al final s’hi hagués incorporat alguna mena d’índex dels termes que hi apareixen, amb indicació de la llengua d’origen i del mot originari, que hauria permès veure, entre altres coses, de quins idiomes obtenim els manlleus i com construïm les noves paraules.

Per Mònica Baró / ClijCAT – Faristol / AMIC

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada