Literatura infantil i juvenil: Martí

Primers lectors Autor: AGIRRE, Alaine Trad / Adap: Marta Font Il·lustrador: Maite Gurrutxaga Editorial: La Topera Pàgines: 32

Martí és un àlbum il·lustrat que va ser guardonat amb el Premi Lazarillo el 2015. Ell és el protagonista, però qui fa de narradora és la seva millor amiga, de ben segur perquè en Martí, i ho anem intuint a mesura que avança la història, pateix una discapacitat psíquica que el fa diferent de la resta. Com a narradora, l’objectiu de la seva amiga és descriure a pinzellades i de forma subtil i un pèl indirecta aquesta diferència, focalitzant l’atenció en allò que en Martí fa, allò que pensa, allò que ella interpreta a partir dels fets; la il·lustració, subtil i delicada, ho recrea per tal que el lector es faci també la seva pel·lícula.

Martí és un àlbum intel·ligent, elaborat amb cura i delicadesa. Formalment, potser la representació és massa ortodoxa: el text a una pàgina i la il·lustració a l’altra, i sempre igual. Es troba a faltar una mica de barreja. Malgrat aquest detall, el continent ja deixa entreveure la qualitat de l’àlbum i la destresa a l’hora de tractar un tema complicat.

Per Pep Molist / ClijCAT / AMIC

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.