Literatura infantil i juvenil: Marcel·lí

Autor: SEMPÉ, Jean-Jacques Trad / Adap: Isabel Obiols Editorial: Blackie Books Any: 2016

Blackie Books recupera una obra de Jean-Jacques Sempé (Bordeus, 1932) que havia estat editada en català dins la col·lecció d’humor La Pera amb el títol Marcel·lí Roqueta (Pirene,1994).

Si amb aquella edició senzilla, de cobertes taronges, l’obra ja ens va semblar excel·lent, imagineu el gaudi de rellegir-la en una edició tan acurada com la que tenim a les mans.
Sempé és un il·lustrador que ha fet evident la màxima del menys és més, i que amb el seu  traç inconfusible, amb una fina línia negra, és capaç de situar-nos en una època, de fer reconeixible una ciutat, de crear un ambient, d’encomanar-nos un estat d’ànims… Però sobretot, com ja passava amb El petit Nicolas i com passa amb Marcel·lí, Sempé és capaç d’il·lustrar la quotidianitat.

Tots nosaltres som personatges dels seus llibres, amb les nostres lluites, il·lusions i problemes. Sempé fa de la pàgina en blanc un món molt gran on els seus personatges se senten molt petits.  
La història d’amistat entre en Marcel·lí Pedret i l’Arnau Rasclet ens arriba a través d’un sol discurs narratiu, on es barregen a la perfecció la veu del narrador, que ens interpel·la des d’uns textos breus a peu de pàgina, amb la veu d’uns personatges que dialoguen a través de bafarades en unes imatges molt expressives, intel·ligents i entranyables.

A Marcel·lí l’autor ens parla de l’amistat, de la diferència, de l’acceptació d’un mateix, de la infància, del pas del temps i la rutina… però ho fa des de la calma, amb certa ironia, amb una pàtina de nostàlgia i tristesa, però amb el somriure permanent dels optimistes.
Marcel·lí és un llibre per a totes les edats, on Sempé, amb la seva falsa senzillesa, ens vol convèncer que la vida, així com dibuixar, és més fàcil del que sembla.

Per Glòria Gorchs / ClijCAT / AMIC

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.