Literatura infantil i juvenil: Les Tres Reines d’Orient

Autora: Teresa Duran Il·lustrador: Lluís Farré Editorial: La Galera Primers lectors

La màgia d’aquest àlbum resideix en un nou enfocament del tema de la nit de Reis; l’originalitat d’incloure-hi la contribució femenina, així com l’estil rondallístic, el fan un dels millors de l’any. Els reis estan tristos perquè no tenen fills i «adopten» el nadó de Betlem. Per això li fan regals. Però les seves mullers, amb el seu sentit pràctic, aconsegueixen que els marits no adoptin un sol infant, sinó tots, i que canviïn l’or, l’encens i la mirra per allò que els agrada de debò: les joguines.

Les il·lustracions transmeten la barreja de tradició i modernitat del mite dels Reis, combinant l’exotisme amb els elements anacrònics (els detalls del telèfon, la maleta amb rodetes…). Lluís Farré dota les reines de personalitats definides a través de les actituds i els gestos amb què les dibuixa.

Ja era hora de reivindicar que, si els reis porten joguines, és gràcies a la reina blanca, la reina rossa i la reina negra, un secret desvelat per Teresa Duran, amb la seva traça a servir-se dels recursos d’origen oral. Les rimes internes, els paral·lelismes i la inclusió d’una història dins d’una altra en fan un llibre ideal per narrar en veu alta.

Per Eulàlia Baladas. ClijCAT/Faristol / ACPG – Redacció

TOTES LES NOTÍCIES