Literatura infantil i juvenil: L’avi gran de la Rita

Autor: SANTANA, Eva Il·lustrador: Eva Santana Editorial: Baula Any: 2016 col·lecció: Ala Delta. Sèrie Roja

L’avi gran de la Rita és el seu besavi, l’avi del pare, i no li agrada gaire perquè fa petons humits, oblida algunes coses, fa una olor diferent o no vol jugar amb ella per culpa del mal d’esquena… Però, en el fons, sí que li agrada el seu avi gran perquè li explica històries úniques (sense princeses ni dracs), l’acarona o li regala galetes de xocolata.

Eva Santana ha sabut explicar d’una manera senzilla, sense sentimentalismes innecessaris però amb sensibilitat, amb una bona dosi de realitat i sense manies, com és la convivència amb una persona gran que té les xacres normals de l’edat. La perspectiva de la Rita, un infant encara, fa que les coses es puguin dir pel seu nom, sense eufemismes, d’una manera clara i entenedora i sense els prejudicis dels grans, que no sempre gosen fer-ho.
Les il·lustracions, realitzades per la mateixa autora, són un bon acompanyament del text i suggereixen uns sentiments ambivalents semblants als que sent la protagonista.

Un petit gran llibre molt recomanable per a tots els nens, però també per a tots els pares i avis que han d’explicar les rareses dels avis grans de la casa.

Per Aurora Vall Casas / ClijCAT / AMIC