ratetaAutor: Marc Donat Il·lustrador: Pedro Rodríguez Editorial: Cruïlla Primers lectors

Comencem pel final: una perla, una veritable perleta del bon gust, del saber dir, de la feina ben feta i ben acabada. Enhorabona a escriptor, il·lustrador i editorial per entendre què és la literatura adreçada als més petits i respectar-la.

La rateta i el gat burleta és una recreació de la popular rondalla La rateta que escombrava l’escaleta. Quin és el mèrit? Respectar la rondalla i recrear-la amb aportació de nous personatges –hi ha una corrua de pretendents–, perfilar i exagerar els trets del gat i la rateta –un gat burleta i una rata bleda i plena de fums–, expressar-se en un vers de sonoritat magnífica, aportar referències d’altres contes i faules populars –llops, porquets, llebres i tortugues…–, enriquir-la amb frases fetes –«tremolant com una fulla», «roja com un perdigot»– incorporar detalls d’aquell imaginari comú, que seria més comú si es fessin més llibres com aquest –un colom que de regal du una branca d’olivera, un rossinyol francès que refila cançons d’amor–… i més.

Tant de bo arribi a molts infants amb un adult a prop que els ajudi a apoderar-se de la riquesa lingüística i contextual d’aquesta versió.

Per Marta Luna. ClijCAT/Faristol / ACPG – Redacció

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada