Títol: GNosy Crow Any: 2016oldilocks and Little Bear [Rínxols d’Or i el Petit Ós] Il·lustrador: Ed Bryan Editorial

Rínxols d’Or i el Petit Ós és la sisena obra de la col·lecció d’adaptacions digitals de contes populars del laboratori anglès Nosy Crow i, com és habitual en tots els seus productes, la multimodalitat i la interacció s’hi integren de manera del tot òptima. La gran novetat, aquí, és l’ús del giroscopi de l’iPad per combinar dues històries paral·leles: la de Rínxols d’Or i la del Petit Ós.

El lector pot escollir la història de l’una o de l’altre i canviar de personatge i de narració en qualsevol moment; només cal girar 180 graus el dispositiu. Mentre la protagonista mestissa (una altra novetat ben integrada) es perd i arriba a casa del Petit Ós, tasta les farinetes, prova cadires i salta pels llits fins a adormir-se, el Petit Ós es troba d’una manera més civilitzada a casa de la nena, descobreix nous plats, fureteja dins els armaris i llegeix els llibres dels membres d’aquesta família multiètnica.

Als dos hàbitats, tanmateix, es fa referència a obres ben conegudes per a primers lectors com Alícia, L’erugueta goluda o la versió d’Els tres porquets de Nosy Crow, de manera que les dues històries comparteixen les picades d’ullet intertextuals. I al final, a més, conflueixen en una escena en què el lector ha de jugar a fet i amagar amb els protagonistes.

Les animacions, les empàtiques veus dels personatges i les propostes interactives, entre les quals s’inclou la imatge del lector als miralls de les habitacions gràcies a la càmera de l’iPad, la converteixen en una app vivencial, dinàmica, actual i divertida, amb uns textos i uns diàlegs que es poden ampliar segons la competència del lector, que és una característica recurrent, també, en altres obres del mateix laboratori. Malauradament, aquest nou producte de Nosy Crow tampoc no es troba en català.

Per Cristina Correro i Neus Real / ClijCAT – Faristol

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada