Per als més petits Títol: Formes Autor: REISS, John J. Trad / Adap : Isabel Obiols Editorial: Blackie Books Lloc de edició: Barcelona Any: 2016 col·lecció: John J. Reiss Pàgines: 32 p.

Formes i Colors són llibres de primers coneixements, imatgiaris temàtics que volen ensenyar els primers conceptes cromàtics i les formes geomètriques de manera senzilla i clara.

Les imatges que apareixen a Colors formen part en gran mesura del món animal i vegetal. I en el cas de Formes, Reiss parteix de les formes geomètriques bàsiques com el quadrat, la rodona o el triangle, per mostrar-nos com esdevenen un cub, una esfera o una piràmide.

Creats en un moment de renovació gràfica, ambdós llibres destaquen per la composició i el joc de contrast de colors. La simplicitat de formes, l’estilització i l’elegància de la proposta els converteixen en uns llibres didàcticament molt potents, tant per l’aprenentatge de conceptes com pel bany d’educació estètica que comporten.

Poques coses es coneixen de John J. Reiss, a banda dels seus estudis de belles arts cap allà el 1940 i del seu treball com a dissenyador gràfic en alguns museus d’art americans. Malgrat aquest gairebé anonimat, els tres llibres per a infants que va editar als anys 70, Shapes, Colors i Numbers, van esdevenir una referència per a diverses generacions. Quaranta anys després, dos d’aquests llibres es reediten alhora a França, el Regne Unit i els Estats Units i, per primer cop, arriben a casa nostra, en edició bilingüe català-anglès.

L’edició de Formes i Colors és molt interessant en dos sentits: primer, perquè malgrat el temps continuen sent uns llibres atractius i que funcionen per a primers lectors. I segon, perquè formen part de la història del disseny en els llibres, hereus de Josef Albers, un dels grans mestres renovadors de la pedagogia de l’art del segle XX. No és en va que Reiss dedica Colors just a Albers, de qui fou alumne.

Per Glòria Gorchs / ClijCAT

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada