Autor: CELA OLLÉ, Jaume Il·lustrador: Anna Mongay Editorial: Cruïlla col·lecció: Vaixell de Vapor, Sèrie Blava A partir de 7 anys

L’autor coneix bé els fils que cal tibar per treure suc i polpa a qualsevol situació que la seva fèrtil imaginació li suggereix que ha de portar al paper. Aquí, a partir d’un diàleg nocturn entre dos bons amics i pivotant sobre el sentiment de por d’un d’ells, tracta temes com l’autoestima, l’enamorament, la separació dels pares, les contradiccions del món adult, la mort i altres conflictes emocionals. Però, per damunt de tot, l’amistat, que, al marge de grans transcendències, passa per saber escoltar, practicar la sinceritat, compartir, empatitzar…

En aquest territori sembrat d’emocions i vivències és on es troben en Pol i en Biel; de fet, l’espai tangible és l’interior d’una tenda de campanya en algun punt del Montseny i el moment és la nit abans d’una llarga excursió amb el grup escolta. Les hores transcorren i en Pol, incapaç d’aclucar l’ull per la por que sent –d’un ós, de la neu que no cau… tant se val–, inicia una conversa que en Biel, aclaparat per la son i la pressió de l’activitat de l’endemà, intenta donar per acabada. Tot i amb això, les seves paraules i la seva escolta activa són clau per canalitzar les pors del seu amic i per aprofundir en tots els temes que van sorgint en aquesta llarga, llarga nit.

L’escassa acció i el mínim escenari provoquen que el lector tanqui l’objectiu sobre la parella protagonista i el seu univers. El text es construeix estrictament amb diàlegs, no sempre concisos, sense explicitar l’interlocutor, i les expressions són fresques i mancades d’artifici.

L’edició, en rústica, incorpora il·lustracions en color d’una gamma reduïda, moderadament detallistes i enriquides per l’ús de veladures. S’hi alternen dibuixos dels dos amics i també de situacions somiades, imaginades o recordades, que són les més potents.

Per Gemma Mulet/ ClijCAT-Faristol

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada