Literatura: “Deliciosa natura”

Pensament silvestre “Deliciosa natura” de Marc Estévez Casabosch, Cossetània Edicions

Ara estem vivim una febrada d’aproximació a la natura, el nostre entorn més immediat, tot descobrint els plaers amagats d’elements que hem tingut oblidats per culpa de la vida moderna com poden ser el conreu d’un hort o el de la recol·lecció de plantes o flors silvestres. Estem trobant en la natura un rebost a cel obert que generosament ens posa a l’abast un catàleg immens de recursos comestibles i nutritius. Viure donant l’esquena al medi natural ens ha portat a adquirir panxacontents i cofois la natura envasada a la botiga o al supermercat.

I ara, tot d’una, descobrim que estem envoltats d’ignorades menges exquisides sense manufacturar i a la nostra disponibilitat. Un món nou, el qual no veiem, se’ns revela inesperadament a la vora de casa. Moltes vegades hem girat els ulls a la muntanya moguts pel que consideràvem la presa més preuada del bosc, el totèmic bolet, però ara caldrà superar aquesta fase primera i primària, i emmirallar-nos en altres ofertes de temporada com poden ser llavors, flors, fulles, arrels i fruits d’un ampli desplegament de plantes.

El llibre Deliciosa natura de Marc Estévez Casabosch col•labora a estrènyer els lligams amb el medi i afavoreix un retorn a la terra, de la qual ens havíem desprès, per aprendre a flairar les olors i aromes o a arreplegar productes estel·lars dels nostres boscos i camps. Aquest llibre és un escaient manual de supervivència per no perdre’s enmig d’un catàleg exhaustiu de reclams apetitosos que ens regala el nostre immediat entorn. Un llibre que contribueix a saber destriar les males herbes i fruits rebutjables d’aquelles plantes riques en propietats medicinals o gastronòmiques o a apreciar uns aliments d’atributs deliciosos fins ara impensables.

L’autor, bon coneixedor del pensament silvestre, ens recorda que si sortim disposats a recol•lectar aquestes ofrenes naturals hem de fer-ho en la mesura que dicta l’autoconsum així com en el respecte més escrupolós envers aquesta natura proveïdora i benefactora tot seguint un decàleg de bones pràctiques. Aquest volum és un atractiu viatge pel territori a la recerca de la comestibilitat fet de forma didàctica amb un detallat seguiment d’aquelles plantes, arbustos i fruits fàcils de trobar. Aquest inventari de productes silvestres consta de força material gràfic acompanyat de les respectives descripcions, consells identificatius, propietats per la salut, receptes de cuina, detalls de l’hàbitat o calendaris de recol•lecció.

A la cantonada ens espera l’aprofitable dent de lleó, les sopes d’ortigues, les infusions de perfumada farigola, l’exquisida malva, els energètics pinyons, les saboroses figues de moro, els acaramel•lats lledons, les maduixes boscanes, els dolços aranyons o els cobejats espàrrecs. També podem gaudir de les apetitoses mores dels esbarzers, les precioses cireres d’arboç, els riquíssims grataculs -fruits del roser de pastor – o la sajolida i l’espígol com a condiments de la cuina. Les múltiples prestacions dels fruits silvestres ens poden servir també per preparar gelees, melmelades, licors, salses, amanides o vinagretes.

Un dels apartats més destacats d’aquest llibre és el que està consagrat a esbossar vint itineraris a peu recomanats per tota Catalunya per trobar i collir els diferents vegetals mengívols. En Marc relata la seva pròpia experiència i fa les pertinents recomanacions viàries per arribar a la ruta marcada, fa una descripció força detallada de l’hàbitat que es pot recórrer, indica els temps i les distàncies, i ens informa del contingut ambiental i paisatgístic de l’excursió. Els mapes que apareixen en el llibre són merament indicatius però en Marc introdueix per precisar els itineraris proposats un codi QR, que escanejat amb el dispositiu mòbil, ens permetrà connectar-nos a Google Maps per afinar l’inici de la ruta. Així que anem-hi, doncs.

Marc Estévez Casabosch és un expert en la matèria com ha acreditat en nombroses obres consagrades sobretot als bolets i també a la cultura de l’hort. Si voleu aprofundir en el coneixement o augmentar la vostra saviesa de les espècies vegetals saludables, o si voleu formular una pregunta o plantejar algun dubte, us podeu adreçar a la seva pàgina al facebook UN HORT PER SER FELIÇ o contactar-lo a través del seu bloc personal BLOGS. DESCOBRIR.CAT/EL SECRECRETMESBENGUARDAT