L’IPC segueix la tendència a l’alça i arriba al 3% al març

L’Índex de Preus al Consum (IPC) continua la seva escalada i aquest mes de març s’ha situat en el 3%, segons les dades facilitades aquest dijous pel Departament d’Estadística. Cal recordar que l’índex del febrer va ser del 2,3% i que fa un any, el març del 2016, es trobava en un 0,5% negatiu. L’alimentació, l’habitatge i el transport han augmentat els preus quan l’any passat van disminuir i han contribuït a aquesta pujada, juntament amb el vestit i calçat, la salut i l’esbarjo, que han augmentat més que l’any anterior. En canvi han tingut un efecte moderador l’ensenyament, els mobles i serveis per a la llar i els béns i serveis diversos, que han abaixat preus. En termes anyals, l’esbarjo, la salut, el transport, l’habitatge i l’alimentació han tingut increments que han provocat que la variació al març sigui superior a la del febrer. D’altra banda, Les dades d’Andorra contrasten amb la dels països veïns, ja que a Espanya l’IPC del març se situa en el 2,3% quan al febrer va ser del 3%, i a França, s’ha passat d’un 1,2% al febrer a un 1,1% al març.

Les dades fetes públiques aquest dijous pel Departament d’Estadística confirmen l’escalada de l’IPC, que s’ha situat al març en el 3%, quan al febrer era del 2,3%. Així mateix mostren l’evolució dels darrers mesos al l’alça, ja que fa un any, al mes de març del 2016 l’índex encara estava en negatiu, en un 0,5%. Pel que fa a les variacions mensuals, cal destacar l’alimentació, l’habitatge i el transport, que han augmentat el preu quan l’any passat el van disminuir. Així mateix el vestit i calçat, la salut i l’esbarjo han pujat més que l’any anterior. En canvi, l’ensenyament, els mobles i serveis per a la llar i els béns i serveis diversos han tingut un efecte moderador sobre els preus ja que han disminuït quan l’any passat es van mantenir.

Les dades mostren que en termes anyals, els grups de l’IPC que provoquen que la variació del mes de març sigui superior a la de febrer són l’esbarjo; la salut, principalment per un augment dels preus dels serveis hospitalaris i extra hospitalaris de metges i infermeres; el transport, arran de l’augment dels preus dels carburants i lubricants; l’habitatge, i l’alimentació, principalment per l’increment dels preus del sucre, mel, xocolata i confiteria. No obstant això, els hotels i restaurants, els béns i serveis diversos, pel decreixement dels preus de les joies i rellotges; els mobles i serveis per a la llar, l’ensenyament i el vestit i calçat, han moderat la taxa de variació.

Pel que fa als països veïns, les dades contrasten amb Andorra, ja que al mes de març tant a Espanya com a França hi ha hagut una desacceleració en la pujada de preus. Així, a Espanya l’IPC s’ha situat en el 2,3%, quan al febrer va ser del 3%. Aquesta desacceleració és conseqüència del decreixement dels preus del transport, a causa del descens dels preus dels carburants; l’habitatge, per la disminució del preu de l’electricitat; l’oci i cultura, que decreix a conseqüència del manteniment dels preus dels paquets turístics, i, a l’últim, els aliments i les begudes no alcohòliques, que segueixen la desacceleració a causa de la davallada dels preus dels llegums i verdures fresques.

Quant a França, l’IPC del març se situa en el’1,1%, per un 1,2% del febrer. La desacceleració s’explica pel descens dels preus de l’energia, a conseqüència d’una baixada del preu del petroli. Els preus dels serveis també han afavorir aquest decreixement a causa de la baixada dels preus en el transport aeri i els paquets turístics.

Finalment, a nivell de la Unió Monetària, l’evolució dels preus en termes de l’Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCH) avançat ha suposat una variació anual de l’1,5% positiu al març, que suposa una disminució de cinc dècimes en relació a la mesura de la inflació efectuada al mes de febrer (2%).

(Text: ANA)

TOTES LES NOTÍCIES