L’IPC se situa en el 2,4% a l’octubre

Les  dades fetes públiques aquest dijous pel departament d’Estadística situen l’Índex de Preus al Consum (IPC) de l’octubre en un 2,4%, que suposa un increment de dues dècimes respecte al setembre (2,2%). Des de la primavera passada, quan va aribar a situar-se en el 3%, l’IPC va anar baixant fins el 2,1% del mes d’agost. El setembre va repuntar una dècima. El transport, alimentació begudes i tabac, habitatge, gas i electricitat, i salut han contribuït a aquesta tendència a l’alça al mes d’octubre. Quant als països veïns, a Espanya, l’IPC de l’octubre se situa en l’1,6% (1,8% al setembre) i a França en l’1,1% (1,0% al setembre).

L’Índex de Preus al Consum (IPC) del mes d’octubre ha patit un repunt de dues dècimes respecte a la xifra de setembre (2,2%) i s’ha situat en el 2,4%, segons les dades facilitades aquest dijous pel departament d’Estadística. Aquest mes ha augmentat a causa d’una pujada dels preus del transport, la salut, el vestit i el calçat, els aliments, begudes i tabac, l’habitatge, gas i electricitat. El vestit i calçat, l’esbarjo, l’ensenyament i el grup d’hotels, cafès i restaurants han desaccelerat aquesta variació.

Després de pujades continuades des de la primavera de l’any passat fins a la d’enguany, l’índex va arribar al 3%, i a partir de llavors fins a l’agost va anar baixant. Els dos darrers mesos, però, torna la tendència alcista. En referència al mes d’octubre cal fer esment a l’augment dels preus del sector del transport per l’alça dels preus dels carburants i dels lubricants que implica una alça del 4,8%. També és significatiu l’augment del grup de salut que s’enfila fins el 6,4%, principalment per un augment de la variació anual dels preus d’altres productes farmacèutics, aparells i materials terapèutics. Les fruites, llegums i verdures se situen en un 3,8%.

En l’apartat de baixades de preus és força rellevant l’esbarjo, que arriba al 5,8% després del 6,9% del setembre. Això està motivat pel decreixement de la varaiacó anual dels preus del subgrup ‘Viatges turístics tot inclòs’.

Pel que fa a l’IPC dels països veïns, a Espanya se situa en l’1,6% (1,8% al setembre) i a França en l’1,1% (1,0% al setembre). Aquesta variació és conseqüència de la influència negativa del grup ‘Transport’ (variació anual +2,2%) principalment per un creixement menor dels preus dels carburants respecte a l’any anterior, el grup ‘Vestit i Calçat’ (variació anual +0,5%) a conseqüència d’un menor creixement de la roba envers la registrada al 2016, el grup ‘Habitatge’ (variació anual +2,2%) a causa de la baixada de preus del gas, i el grup ‘Oci i Cultura’ (variació anual +1,5%), que desaccelera a conseqüència de la disminució dels preus dels paquets turístics. Per altra banda, el grup ‘Alimentació i begudes no alcohòliques’ (variació anual +2,3%) té una influència positiva a causa d’un creixement dels preus de la fruita respecte al mateix mes de l’any anterior.

A França, l’acceleració és conseqüència de la influència positiva dels preus de l’alimentació (variació anual +1,5% i variació mensual +0,4%) a causa de l’augment dels preus dels productes frescos, i també de l’energia (variació anual +4,8% i variació mensual +1,0%) pel creixement dels preus del gas natural i de l’electricitat. Per contra, els productes manufacturers (variació anual -0,3% i variació mensual +0,2%) baixen menys que al setembre a causa de la baixada de preus dels productes sanitaris i de la roba i el calçat. Per últim, els preus dels serveis (variació anual +1,0% i variació mensual -0,2%) es mantenen estables.

ANA

TOTES LES NOTÍCIES