L’Índex de Preus al Consum (IPC) se situa al gener en un 1,3% positiu, que mostra la tendència a l’alça dels darrers mesos -l’any 2016 es va tancar amb un 0,4% al desembre-, tal com mostren les dades facilitades aquest dijous pel Departament d’Estadística. Els grups de l’IPC que provoquen que la variació del mes de gener sigui superior a la del desembre han estat l’esbarjo i sobretot el transport, a conseqüència de increment dels preus dels carburants i lubricants. També la salut, l’habitatge i l’alimentació -per l’increment de les llegums i les verdures- han contribuït a aquesta pujada. Per contra, els grups que moderen la taxa de variació del mes de gener han estat els hotels i restaurants, els mobles i els serveis per la llar, el vestit i el calçat, els béns i serveis diversos i l’ensenyament.

Les dades del Departament d’Estadística fetes públiques aquest dijous confirmen la tendència a l’alça dels preus en els darrers mesos i situen l’IPC del gener en l’1,3%, quan l’any 2016 es va tancar amb un 0,4 positiu del desembre. El transport, l’esbarjo, la salut, l’habitatge i l’alimentació han contribuït a que aquesta pujada sigui superior a la del mes de desembre, mentre que els hotels i restaurants, el vestit i el calçat i l’ensenyament han tingut un efecte moderador sobre l’indicador.

Així mateix, quant a la variació mensual, l’esbarjo, el transport, l’alimentació i l’habitatge han contribuït a la pujada, ja que han augmentat els preus el darrer mes de gener mentre que fa un any en aquest mateix mes els van disminuir. Així mateix, la salut ha pujat més aquest gener que el del any passat. Per contra, el vestit i el calçat, l’ensenyament han tingut un efecte moderador sobre l’increment dels preus, ja que han baixat més que el 2016.

Pel que fa als països veïns, la variació anual de l’IPC d’Espanya a gener del 2017, que és el primer índex que es publica en base 2016, se situa al 3% positiu, quan al desembre del 2016 era de l’1,6%. Els grups d’influència positiva més significativa són l’habitatge i el transport, per l’increment dels preus dels carburants. Els grups que han tingut un efecte més moderat són altres béns i serveis i les comunicacions. Pel que fa a França, l’IPC es publicarà el dia 21 de febrer, encara que l’índex avançat del gener el situava en l’1,4% positiu.

(Text i foto: ANA)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada