L’IPC puja sis dècimes al juliol i se situa al 0,1%

Una botiga de roba
Establiment de roba (Arxiu)

La variació anual de l’Índex de Preus de Consum (IPC) en base 2017 corresponent el juliol del 2020 és del 0,1%, quan al juny del mateix any va ser -0,5%, i la variació mensual és del -0,2%. El principal grup de l’IPC que provoca que la variació anual del mes de juliol augmenti sis dècimes respecte a l’enregistrada al mes de juny és el grup de ‘Vestit i calçat’ amb un augment d’onze punts i tres dècimes, i se situa al 5,6%. El departament d’Estadística, que ha fet públiques les dades de l’IPC andorrà, explica que tot i que els productes estan de rebaixes, aquestes no són tan fortes perquè entren productes de nova col·lecció o rebaixats quan l’any anterior estaven en plenes rebaixes.

Pel que fa al grup ‘Hostaleria i restauració’, presenta una variació anual del 0,1%, gairebé un punt inferior a la del mes anterior a causa de la davallada en els preus dels serveis d’allotjaments turístics, i el grup ‘Esbarjo, espectacles i cultura’ experimenta un decreixement de cinc dècimes, situant-se al -2,7%. D’altra banda, els grups ‘Ensenyament’ i ‘Béns i serveis diversos’, han mantingut la variació anual de preus al mes de juliol.

Quant a la inflació subjacent, que és la variació de l’IPC sense tenir en consideració els productes energètics i els productes frescos, el juliol del 2020, se situa al 0,7%, sis dècimes superior a l’IPC registrat al mateix mes. En la resta de grups especials, cal destacar el creixement menor en la variació anual dels productes frescos que passa del 4,9% el mes passat al 4,3%, i el decreixement menor dels productes petroliers, que passen del -14,4% al -13,6%.

D’altra banda, en comparació amb els països veïns, la variació anual de l’IPC d’Espanya del juliol del 2020 se situa al -0,6% i la de França es troba al 0,8%. A nivell de la Unió Europea, l’evolució dels preus de l’Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCH) se situa al 0,4% a juliol del 2020.

TOTES LES NOTÍCIES