L’IPC baixa un 0,9% al mes de juny

L’índex de preus al consum del mes de juny ha tingut una variació anual negativa del 0,9%, segons les dades facilitades aquest dijous pel Departament d’Estadística. Aquestes xifres constaten també que la variació mensual ha registrat un creixement del 0,1%. Així mateix, les dades indiquen que, a nivell mensual, els sectors econòmics on els preus han baixat han estat l’hosteleria, la restauració, els béns i serveis, l’esbarjo, el vestit i el calçat. En canvi, els sectors de l’alimentació, dels mobles, de la salut i de l’educació no han patit canvis. Malgrat la tendència general decreixent, els sectors de l’habitatge i dels transports han pujat. 

A nivell anual, els dos sectors on els preus han pujat han estat, seguint la tendència, l’habitatge i el transport, mentre que els sectors de l’esbarjo, el vestit i calçat, els béns i serveis diversos, l’alimentació, els mobles, la restauració i l’hosteleria han patit descensos. Només l’ensenyament i la salut s’han mantingut estables. Les dades també mostren que la inflació subjacent -aquella que no té en compte les variacions de preu dels productes estacionals i volàtils, com són els aliments frescos i els productes energètics- ha crescut un 0,3%.   

Pel que fa als països veïns, l’IPC d’Espanya ha baixat un 0,8% respecte del mes de juny de l’any passat, mentre que el de França ha augmentat en dues dècimes a nivell anual. En tot cas, des del començament de l’any 2016, els preus han pujat als dos països: 0,6% a França i 0,1% a Espanya. A Andorra, en canvi, l’IPC ha baixat un 0,3% en aquest període. El 2015 també va estar un any de baixada de preus i es va tancar amb un IPC negatiu del 0,9%. 

Text i foto: ANA

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *