L’IPC avançat del mes d’abril se situa en el 0,6%

secció de fruiteria i verduleria d'un supermercat
Secció de fruiteria i verduleria d’un supermercat. Foto: ARXIU

La variació interanual estimada de l’IPC al mes d’abril del 2020 és del 0,6%, segons el càlcul de l’indicador avançat que ha fet públic aquest dilluns el departament d’Estadística. Aquest indicador representa un càlcul previ de l’IPC segons el qual, en cas de confirmar-se, es mantindria respecte a l’IPC avaluat al mes de març (i que era també del 0,6%).

Des d’Estadística destaquen que la recollida de dades de l’IPC s’ha vist afectada pel coronavirus i que en la mesura del possible s’ha fet per via telemàtica o telefònica. D’aquells sectors on no ha estat possible recollir dades, s’han seguit les recomanacions de l’Eurostat. Recorden que aquest IPC avançat es calcula amb l’objectiu d’aportar la mateixa informació, en temps i qualitat, que les dades publicades pels instituts d’estadística de la UE. Es calcula seguint la mateixa metodologia utilitzada pel càlcul de l’IPC, tot i que la diferència entre ambdós indicadors rau en la informació utilitzada. Aquest indicador suposa un càlcul previ de l’IPC amb el 82% aproximat dels preus d’abril entrats. Per a les sèries de preus que encara no han estat enquestades, s’utilitza el mateix preu del mes anterior.

L’indicador avançat proporciona únicament una informació orientativa i, per tant, no ha de coincidir necessàriament amb la dada definitiva de l’IPC.

Cal afegir que l’IPC avançat d’Espanya se situa al -0,7% i, en cas de confirmar-se, disminuiria set dècimes respecte a la variació registrada al mes de març. I pel que fa a França se situa al +0,4%. En cas aquest cas, suposaria una disminució de tres dècimes respecte a la variació registrada al mes de març.

TOTES LES NOTÍCIES