L’intercanvi d’informació fiscal, més a prop, després que Àustria i Luxemburg aixequin el veto

ue-1S’acceleren els tempos perquè l’intercanvi automàtic d’informació fiscal sobre els estalvis bancaris a la Unió Europea sigui una realitat. Àustria i Luxemburg han aixecat el vet que mantenien des del 2008 a la directiva, un cop tenen el compromís que els països tercers com ara Andorra avançaran en la mateixa direcció. Els estats membres demanaran que la Comissió Europea enllesteixi les negociacions amb els països tercers abans que acabi l’any.

Àustria i Luxemburg han desbloquejat l’acord que implementarà l’intercanvi automàtic d’informació fiscal sobre els estalvis bancaris a la Unió Europea, després d’assegurar-se que Suïssa, Liechtenstein, Mònaco, San Marino i Andorra avancen en la mateixa direcció. L’acord s’aprovarà a la propera reunió de ministres europeus que se celebri, segons informa l’agència EFE.

En la darrera visita a Brussel·les, el cap de Govern, Antoni Martí, ja va deixar clar la predisposició d’Andorra d’avançar cap a l’intercanvi automàtic, sempre que es fes dins del marc d’un estàndard a nivell mundial. Això podria dificultar les negociacions amb la Unió Europea, que no tindria per què esperar que l’intercanvi automàtic fos efectiu en totes les jurisdiccions mundials. El director d’Auditand, Christian Faubert, apunta que “un dels arguments d’Andorra per oposar-se a l’entrada en vigor immediata d’aquest acord serà subratllar que a altres països del món aquestes normes no existeixen”. Però dubta de “fins a quin punt Andorra tindrà pes suficient per fer valdre aquests arguments a la Unió Europea”.

El fet que Àustria i Luxemburg hagin aixecat el veto ha accelerat els tempos, ja que els 28 estats membres demanaran a la Comissió Europea que enllesteixi les negociacions amb els cinc països extracomunitaris abans que acabi l’any. Un canvi, però, que no hauria sorprès els bancs andorrans. Segons Faubert, però, sí que significa “una acceleració del tempo i de l’agenda una mica brutal”. Tot i això, afirma que els bancs ja fa uns dos anys que es preparen per aquest canvi. Al desembre, la Comissió Europea haurà de tenir un informe sobre l’estat de les negociacions. Si no hi hagués prou avenços, hauria d’estudiar possibles opcions per promoure que els cinc estats extracomunitaris complissin l’intercanvi automàtic.

TOTES LES NOTÍCIES