L’Institut per al Desenvolupament de l’Alt Pirineu i Aran incrementa un 89% el seu pressupost

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha presidit avui a Puigcerdà (Cerdanya) el Consell Rector de l’Institut per al Desenvolupament de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA), l’ens dependent del Departament que vehicula gran part de les accions de suport a aquestes zones de muntanya del país.
 
Durant el Consell s’han revisat els comptes del 2016 i s’ha presentat la proposta de pressupost per aquest 2017, que preveu un increment del 89%, fins a superar el milió d’euros, front els 563.127 euros de l’any passat. El conseller ha subratllat que “és el pressupost més alt de l’IDAPA des que es va crear, l’any 2003; no només hi ha un increment en termes relatius, sinó absoluts”. La voluntat és reflectir el compromís del Departament amb la millora de la cohesió social i territorial i l’impuls al desenvolupament econòmic de les comarques pirinenques.
 
Tal com ha explicat avui Rull, “la manera de rubricar el compromís del Govern de Catalunya amb l’Alt Pirineu i amb l’equilibri territorial és a través dels pressupostos”. Es tracta, a més, d’uns comptes “molt participats” atès que “la partida que més creix és la de projectes de dinamització econòmica liderats pels consells comarcals i els ajuntaments, ells ens indiquen quines són les seves prioritats”, ha explicat el conseller.
 
Les línies d’actuació de l’IDAPA per enguany s’estructuren en tres blocs:
 
·         Programes d’ajuts i subvencions. Inclou la convocatòria d’ajuts al desenvolupament i la promoció del patrimoni cultural, que estarà dotada amb 125.000 per als municipis (front els 90.000 atorgats el 2016)  i 90.000 per a les entitats sense ànim de lucre.
També en aquest apartat es troben els ajuts per a la millora de la senyalització i l’arranjament dels camins de senderisme, adreçats als consells comarcals, que el 2017 sumaran 36.000 euros, en comptes dels 24.000 de l’any passat.
 
Igualment, es proposa la creació d’un grup de treball amb els consells comarcals per impulsar iniciatives de promoció econòmica, com ara projectes d’aprofitament de biomassa. Aquesta línia d’acció tindrà un pressupost de 60.000 euros. S’hi afegiran 10.000 euros per recolzar la nova Càtedra de la Universitat de Lleida (UdL) per divulgar el reconeixement de les falles del Pirineu com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO i el programa Piroslife de conservació de l’ós bru. Altres 34.000 euros serviran per donar suport a programes de cooperació territorial, inclosa la transfronterera.
 
·         Programes de promoció i desenvolupament territorial. En conjunt, aquest bloc passa dels 110.500 euros del 2016 als 395.000. Destaquen els 60.000 euros destinats a accions de promoció (fires o exposicions), els 40.000 per reforçar la Marca Pirineu o altres 40.000 euros per al programa de patrimoni cultural.
 
Entre els projectes d’aquest bloc figura una recerca sobre els béns comunals del Pirineu, l’inici de l’inventari dels camins ramaders, la participació de l’IDAPA en la xarxa de museus i equipaments de l’Alt Pirineu, el suport a les accions sorgides de la Taula de Senderisme o el recolzament a la candidatura del Geoparc Conca de Tremp-Montsec.
 
·         Interlocució amb entitats públiques i privades del territori. Destaca la participació de l’IDAPA en dos projectes Interreg, com són el PIRIGNEUS, sobre les falles i les festes del foc, i el RETINA, sobre el cinema de muntanya. També es fomentarà el cooperativisme juntament amb el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) i la posada en valor de la xarxa de camins del Pirineu, en col·laboració amb la Diputació de Lleida.
 
D’altra banda, l’IDAPA, a través de la Direcció General de Polítiques de Muntanya, participa activament en la revisió de la Llei de Muntanya. El passat mes de desembre, el Govern va aprovar-ne la memòria preliminar i es preveu que l’Avantprojecte comenci el seu tràmit parlamentari durant el primer semestre d’enguany.
 
Posada al dia d’instruments i polítiques
 
L’objectiu del Departament de Territori i Sostenibilitat és substituir i actualitzar la Llei de Muntanya de 1983 tenint en compte els canvis socioeconòmics, polítics i administratius esdevinguts en les comarques de muntanya des de llavors.
 
La nova Llei prioritzarà les accions tractores del desenvolupament econòmic, el suport a la recerca i la cooperació publicoprivada. La voluntat és fixar la població en el territori oferint oportunitats econòmiques i garantint la massa crítica imprescindible per a la prestació dels serveis bàsics.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.