L’Institut d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell celebra el seu desè aniversari

El novembre de l’any 2009 es presentava públicament l’Institut d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell, associació sense ànim de lucre amb l’objectiu de fomentar i difondre la recerca en tots els àmbits del coneixement a la comarca de l’Alt Urgell. Per tal de celebrar el desè aniversari, l’Institut d’Estudis ha preparat un intens programa d’activitats que, des del 16 de juny fins al 16 de novembre, arribaran a tots els municipis de l’Alt Urgell. En total s’oferiran 22 activitats, alguns combinades entre elles, que consistiran en vuit conferències, sis caminades i quatre visites guiades, dues jornades de caire acadèmic, una taula rodona i una presentació de llibre.

Les activitats s’iniciaran aquest diumenge 16 de juny amb una visita a l’ermita de Sant Ponç d’Alinyà (Fígols i Alinyà), conduïda per Carles Gascón. L’activitat es troba inclosa dins del Festival de Senderisme dels Pirineus. El mes de juliol l’historiador Pau Chica oferirà la xerrada “Camins de vida i mort. La frontera alturgellenca durant la II Guerra Mundial” a Arcavell (Valls de Valira) el divendres 19. El diumenge 28 es farà una caminada des d’Ansovell fins a l’ermita de Boscalt (Cava) guiada i comentada per diferents membres de l’Institut d’Estudis.

Durant el mes d’agost s’oferiran diferents activitats incloses en iniciatives ja existents i consolidades, com el Festival Càtar del Pirineu Català o la Baixada dels Raiers de Coll de Nargó. En el marc del festival, el diumenge 4 diferents membres de l’Institut protagonitzaran la taula rodona “Noblesa a Catalunya: dels castells feudals als palaus urbans” a Josa de Cadí (Josa i Tuixén), i el diumenge 11 Carles Gascón i Oliver Vergés oferiran la conferència “Dels Caboet als Castellbò” a Castellbò (Montferrer i Castellbò). El dissabte 11, en el marc de la Baixada de Raiers de Coll de Nargó, Daniel Fité i Lluís Obiols guiaran una visita en la qual s’exposaran alguns aspectes de l’evolució urbanística del nucli (Coll de Nargó).

El mes d’agost comptarà amb dues activitats més. El dissabte 17, a Oliana, Joan Florensa i Aniol Noguera oferiran la conferència “Els escolapis a Oliana” i presentaran el llibre “Les arrels de l’Escola Pia al Pallars Jussà. Josep Calassanç, oficial de Tremp” (Oliana). L’endemà, diumenge 18, Lluís Obiols oferirà una visita guiada pel nucli d’Arsèguel exposant alguns dels seus moments històrics més rellevants (Arsèguel).

El mes de setembre Pilar Aláez farà una visita comentada a les esglésies de Sant Vicenç d’Estamariu i de Sant Martí de Bescaran el dissabte 14 (Estamariu i Valls de Valira). El dissabte 21 Jordi Pasques i Climent Miró guiaran una caminada des de Bóixols fins a Taús, seguint la cabanera, a la partió d’aigües entre el Segre i el Noguera. La sortida, de tot un dia, requereix un bon estat físic (Coll de Nargó, Cabó i les Valls d’Aguilar). El divendres 27 Carlos Rizos oferirà la conferència “Miquel Dòria, un jesuïta i poeta d’Arfa a l’exili borbònic”, a Arfa (Ribera d’Urgellet).

El mes d’octubre s’iniciarà amb una de les activitats més destacades d’aquest conjunt: la celebració de l’XI Col·loqui Internacional d’Estudis Transpirinencs, que amb el títol “Els pobles abandonats als Pirineus: causes i conseqüències” se celebrarà el 4, 5 i 6 d’octubre a la Seu d’Urgell. El dia 11 Julio Quílez i Jordi Pasques oferiran, a la Seu d’Urgell, la conferència “Viatges i viatgers a l’Alt Urgell al segle XIX. Una perspectiva romàntica”. L’endemà, dissabte 12, en el marc de les Jornades Europees de Patrimoni, s’oferiran dues activitats al sud de la comarca. Al matí una visita guiada a les mines de bauxita de Peramola, a càrrec dels membres del Grup d’Arqueologia de Peramola (Peramola), i a la tarda una caminada comentada a les esglésies d’Ogern i de la Salsa, a càrrec de Carles Gascón i Pilar Aléz (Bassella). El diumenge 27, per altra banda, Carmen Xam-mar conduïrà una visita guiada als retaules gòtics que es conserven en diferents esglésies de la vall de la Vansa, restaurats fa uns anys (La Vansa i Fórnols i Josa i Tuixén).

El 2 de novembre Lluís Obiols i Sisco Isern oferiran una caminada comentada pel Canal de l’Olla i Segalers, acompanyada d’una xerrada sobre la història del canal (Alàs). L’endemà, dia de Sant Ermengol, Carles Gascón i Lluís Obiols faran la conferència “Sant Ermengol i els ponts de Bar”, a Pont de Bar, i el divendres 8 Pau Vinyes pronunciarà la conferència “Republicans urgellencs exiliats a Mèxic” a la Seu d’Urgell. Les activitats finalitzaran el dissabte 16 de novembre, amb la celebració de la V Jornada d’Estudis de l’Alt Urgell a Organyà, durant tot el dia, i amb un sopar de cloenda del desè aniversari de l’Institut d’Estudis.

Al marge d’aquestes activitats, l’Institut d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell continua oferint les seves activitats habituals durant tot l’any, amb el cicle de xerrades “Parlem d’Història”, que s’ha fet durant tot el mes de maig a la Seu d’Urgell, i també amb la participació en altres actes com l’Assemblea de la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana (23 de febrer a Riudoms), la jornada Recercat (3 a 5 de maig a Cervera), la Trobada de Centres d’Estudis de Lleida, Alt Pirineu, la Franja, Aran i Andorra (15 de juny, a Fraga) o les Trobades Culturals Pirinenques (26 d’octubre, a Sureda, al Rosselló). Igualment, l’entitat edita la revista “Interpontes: estudis de l’Alt Urgell”, el cinquè número de la qual es troba actualment en curs de publicació.

TOTES LES NOTÍCIES