elisa muixella

L’Institut dels Drets Humans d’Andorra (IDHA) ha emès un comunicat manifestant la seva preocupació pels indicis de retroactivitat que han detectat en la Llei de mesures urgents per implantar mecanismes de reestructuració d’entitats bancàries aprovada dijous passat al Consell General. La presidenta de l’IDHA, Elisa Muxella ha explicat que encara s’està analitzant la llei en profunditat per si aquests indicis són certs, però que en cas que finalment es confirmés, remetrien la informació als coprínceps.

La llei BPA, que es va votar al Consell General el passat dijous, es va aprovar amb els vots a favor de tots els consellers generals excepte els de Socialdemocràcia i Progrés. Durant el debat, el conseller Víctor Naudi ja va manifestar dubtes sobre la constitucionalitat del text a causa de la disposició que segons ell “vol eximir de responsabilitats els administradors de l’INAF”.

Aquest divendres, des de l’Institut dels Drets Humans s’ha fet una manifestació similar. La presidenta de l’IDHA explica que hi ha diverses disposicions en què han observat indicis de retroactivitat, i que les estan estudiant a fons, perquè “si s’actua en funció d’una legislació, quan es canvia no pot tenir efectes sobre el que ja s’ha fet” i afegeix que això comporta inseguretat jurídica per a tots els ciutadans.

Muxella afirma que el text és fruit d’un procés “terratrèmol” en què s’ha hagut d’actuar de manera massa precipitada, i que això dóna lloc a que es puguin cometre equivocacions.

Des de l’Institut, i amb l’ajuda d’experts externs, s’estan analitzant aquestes disposicions, perquè “quan veiem que alguna cosa pot vulnerar els drets dels ciutadans, ho hem de dir”, i en cas que es confirmi, trametran la informació als coprínceps, que són els qui tindrien potestat per impugnar la llei, si ho creguessin convenient.

(Text i foto: ANA)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada