vot2L’OSCE alerta sobre la desigualtat del sistema electoral basat en una llista nacional i set de territorials i destaca que els residents de llarga durada no tinguin dret de vot. Així ho han posat en relleu els observadors electorals de l’Oficina d’institucions democràtiques i drets humans que van visitar el país a final de gener. L’organisme adverteix que la transparència en el finançament de les campanyes podria millorar.

Mentre que els dos consellers territorials de Canillo, la parròquia menys poblada, es decidien entre un cens de poc més de 900 electors, a Andorra la Vella els dos consellers territorials han estat triats entre gairebé 7.400 persones. Aquesta desproporció la recull l’informe de l’Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa, que remarca que és una desigualtat massa accentuada en comparació a d’altres sistemes electorals del continent.

L’OSCE també assenyala que els ciutadans només tenen accés als drets polítics amb un mínim de vint anys de residència, on no es permet la doble nacionalitat. Amb tot, l’informe recull la tendència favorable cada cop més generalitzada a rebaixar els anys de residència per votar, almenys, a les eleccions comunals. Aquest tema formarà part del discurs polític en la propera legislatura, segons recullen a l’informe els observadors internacionals arran de la percepció de molts interlocutors andorrans entrevistats.

L’Oficina d’institucions democràtiques i drets humans posa en relleu que la transparència en el finançament de les campanyes podria millorar, tot i que explica la nova normativa que limita a 6.000 euros per persona els donatius per a una campanya i que les despeses per cada llista nacional no poden superar els 200.000 euros. El Govern reemborsa les candidatures amb 5 euros per vot obtingut i 150 euros per conseller elegit.

1 comentari

  1. Amb el rollo de la BPA, que “casualitats” a passat despres de les elecions, ara un informe de OCDE que parla de les desigualtats i la poca etica electoral dAndorra també pasara desapercebut…..

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada