bielEl nen andorrà de dos anys, del qual el seu pare havia denunciat la desaparició al mes de novembre del 2013, ha estat localitzat al Brasil sa i estalvi i des d’aquest dijous es troba a Andorra, amb el seu progenitor. La Policia andorrana va localitzar el nen fa un mes i mig a Rio de Janeiro, però els tràmits burocràtics han retardat l’extradició del nen fins aquesta setmana. El nen, Biel Pinto Pujols, havia desaparegut al mes de novembre amb la seva mare, l’avi matern i la parella d’aquest. La Policia andorrana ha seguit la investigació que finalment ha tingut un final feliç per al pare de la criatura. Va ser gràcies a un perfil fals a Facebook dels familiars amb els qui va marxar el nen i que el pare va localitzar que es va poder trobar l’infant a Rio de Janeiro. El seu pare, Manel Joaquim Pinto, ha explicat la felicitat ‘immensa’ d’haver pogut recuperar el seu fill i que, de moment, s’ha agafat uns dies de vacances per estar amb ell i així poder tornar a poc a poc a la normalitat. Pinto s’ha mostrat profundament agraït per la feina diplomàtica feta per Andorra, tant per part del Govern, com del Ministeri d’Interior i de la Policia, ja que considera que han estat ‘impecables’ en la seva tasca.

El pare del nen andorrà de dos anys desaparegut el mes de novembre amb la seva mare, l’avi i la parella d’aquest, s’ha retrobat aquest dijous amb el seu fill, després de prop de cinc mesos sense veure’l. Un cop localitzat el nen al país sud-americà, i després de fer les gestions burocràtiques pertinents, l’infant i la seva mare van arribar aquest dijous al Principat. Segons ha explicat el progenitor, els familiars i el nen estaven al Brasil, no tenien cap tipus d’ingrés, i quan es van comunicar amb la mare, ‘va dir que no podia tornar perquè no tenia diners’. Segons ha explicat el pare, el bitllet d’avió de la mare i del nen, els ha pagat el Govern d’Andorra, ja que el Conveni sobre els aspectes civils del segrest internacional de menors que va entrar en vigor per a Andorra l’1 de juliol del 2011, preveu el pagament d’aquesta despesa per l’autoritat central per a retornar el menor al país d’origen. Tot i així, ha estat la mare qui voluntàriament ha lliurat al nen a la Batllia.

Pinto s’havia plantejat molt seriosament viatjar al Brasil i buscar el seu fill per Rio de Janeiro, ja que ‘estava desesperat’. ‘Són moltes hores sense dormir, al final t’ho acabes plantejant tot’, ha explicat. La Policia i els seus familiars, però, el van frenar en la seva idea d’anar-se’n al Brasil. Sobre el retrobament aquest dijous amb el seu fill, Pinto explica que estava a la feina, i eren prop de les quatre de la tarda quan va rebre la trucada que l’avisava que el seu fill l’estava esperant a la Batllia. Segons recorda, ‘el nen em va reconèixer perfectament’ i expressa que ‘no puc estar més content, a partir d’ara començaré a viure de veritat’.

El pare s’ha mostrat molt agraït amb la Policia, el Ministeri d’Interior i el Govern, per com han portat el cas i per les facilitats que ha trobat en el seguiment del cas, ‘en ser un país petit, tot és més fàcil’, ha dit.

Pel que fa al futur, dilluns portarà al nen al pediatra, a fer una revisió mèdica, i també l’apuntarà a la guarderia, ‘perquè d’aquesta manera el petit torni a la normalitat’.

La investigació: el Facebook ha estat la clau

Segons fonts properes al cas, els familiars del nen amb qui va desaparèixer van crear un perfil fals al Facebook: ‘Jnjb Jnjb’ que correspon a Josep Neus Judit Biel (el nom de l’avi, de la parella d’aquest, de la mare i del nen). Els seus perfils personals romanien sense cap tipus de moviment.

Un comentari d’un dels amics en una de les fotos de felicitació de Nadal d’aquest perfil fals, i que el pare tenia controlat, el va portar a investigar sobre la persona que havia comentat, i allà hi va veure una fotografia en què hi apareixien la mare i la parella de l’avi a Rio de Janeiro. Així va descobrir el parador del nen.

El pare ha relatat que ha patit moltíssim perquè no sabia on es trobava el nen, ni en quines condicions. Això el va portar a investigar a fons per la xarxa social, buscant qualsevol tipus d’indici.

Les accions per al retorn dels menors sostrets s’articulen segons allò que estableix el Conveni sobre els aspectes civils del segrest internacional de menors que va entrar en vigor per a Andorra l’1 de juliol del 2011.

Aquest Conveni que requereix un alt grau de confiança entre les parts preveu que l’aplicació entre dos estats part quedi supeditada a l’acte d’acceptació. Des de que Andorra va adherir-se a aquest Conveni l’han acceptada 39 estats. Aquest instrument internacional té com a objectiu principal el retorn del menor sostret al seu lloc de residència habitual i el restabliment dels drets de custòdia vulnerats en la seva absència.

1 comentari

  1. Me alegro muchoo disfrtalo ahora y cuidalo mucho … bsitos al nene y muchas felicidades para todos vosotros familia ♥

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada