L’indret del món amb més llamps

Francesc Mauri
Francesc Mauri

En un extrem de la selva amazònica, la zona nord-est més propera al Carib, hi ha el Llac de Maracaibo. És territori veneçolà. Aquesta zona del Planeta és la que enregistra més llamps de tot el món. I, concretament la conca del Riu Catatumbo (d’on pren el nom el fenomen). Darrere seu hi ha diversos punts de la República Democràtica del Congo i també de Colòmbia. Al continent asiàtic, una petita zona del Pakistan també està entre el top 10 d’indrets amb més llamps.

En el cas de Maracaibo són més de 200 descàrregues per km² i hi ha, de mitjana, 260 jornades a l’any amb llamps. Entre abril i novembre el 95% de les nits tenen tempesta elèctrica. Les tempestes acostumen a durar unes 10 hores cada nit i, en alguns casos, es poden produir fins a 90 descàrregues per minut!

De fet, fins que no han arribat les mesures amb satèl·lit, es creia que era la República Democràtica del Congo, la que tenia més llamps. Amb les mesures terrestres, l’Organització Meteorològica Mundial així ho tenia registrat. Amb les mesures dels satèl·lits, Maracaibo s’ha convertit en un indret “màgic i tràgic”.

Conegut a la zona com a “Linternas de San Antonio” o “Faroles de Maracaibo”, l’energia proporcionada pel llac i l’orografia de l’indret són claus per a entendre el fenomen.

Aire càlid proporcionat per l’aigua calenta del llac i injecció diürna de vents de marinada procedents del Carib, s’ajunten amb l’aire fred durant les nits quan les elevades muntanyes aporten aire fred. Amb aquests ingredients, la formació de Cumulonimbus de més de 15 km i a prop dels 20 km (la Troposfera arriba al punt màxim a les latituds més baixes) està garantida.

Tot i que la mitjana de dies de tempesta a l’any se situa en els 260, alguns anys, els estudis posen de manifest que es poden superar lleugerament els 300 dies i que hi pot haver una densitat de fins a 250 llamps per km².

No cal dir que, el nombre de víctimes mortals és elevat, però sense que hagi pogut trobar dades fiables al respecte. Atenció a l’energia equivalent que podria aprofitar si coneguéssim la manera de fer-ho. Es calcula que els llamps que es produeixen en 10 minuts podrien abastir una nit de llum a tota Sud-amèrica.

Per cert, parlant de rècords relacionats amb els llamps, un agent forestal de Virginia, als Estats Units, és la persona que li han caigut més llamps i va sobreviure. Entre els anys 1942 i 1977, va rebre l’impacte de 7 llamps.

TOTES LES NOTÍCIES