L’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF) ha estat acceptat aquest dimarts com a nou membre ordinari de l’Organització Internacional de Comissions de Valors (IOSCO). La incorporació ha rebut el vistiplau del màxim òrgan de l’IOSCO després que el passat dilluns l’INAF fos convidat pel Comitè dels Tres Presidents a ser signatari del Protocol d’entesa multilateral de la IOSCO relatiu a la consulta, la cooperació i l’intercanvi d’informació en matèria de mercats de valors.

La directora general de l’INAF, Maria Cosan, ha signat aquest dimecres el Protocol a Luxemburg, en el marc de la 38a Conferència Anual de la IOSCO. Andorra dóna compliment així a un dels compromisos adquirits amb la signatura de l’Acord Monetari amb la Unió Europea, l’11 de juny del 2011, el qual requeria la firma del protocol en un termini màxim de 18 mesos a partir de la seva entrada en vigor, l’1 d’abril del 2012.

Es formalitza així la recíproca cooperació, assistència i intercanvi d’informació a efectes de regulació i supervisió dels mercats de valors a nivell internacional, amb 96 autoritats de regulació i supervisió de mercats d’arreu del món.

Les negociacions amb aquesta organització es van reprendre el gener del 2012 pel ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca Mateos. El febrer del 2012, l’INAF va iniciar el treball per assolir aquest compromís internacional però també per assolir l’estatus de membre ordinari de la IOSCO. Tot i que l’ingrés no forma part dels requisits de l’Acord Monetari, l’INAF ha valorat que convertir-se en membre li permetrà participar directament en la presa de decisions relatives als estàndards internacionals en matèria de regulació i supervisió dels mercats de valors, incloent, entre d’altres, estàndards en matèria de protecció dels inversors, de gestió d’actius ivehicles d’inversió, d’informació financera i de regulació i supervisió de les entitats que hi operen.

Formen part d’aquesta organització en tant que membres ordinaris 117 autoritats supervisores de mercats de valors d’arreu del món, 12 membres associats i 75 membres afiliats, principalment organismes d’autoregulació i altres organismes internacionals, com el Fons Monetari Internacional (FMI) o el Banc Mundial. Els principis de la IOSCO són la base per a l’avaluació del programa Financial Sector Assessment Programs (FSAP) de l’FMI i del Banc Mundial.

La IOSCO, constituïda el 1983, està integrada per membres que regulen més del 95% dels mercats de valors mundials en més de 110 jurisdiccions i és l’única organització reguladora dels mercats financers internacionals que compta entre els seus membres amb la majoria de jurisdiccions dels mercats emergents.

Els objectius i principis de la IOSCO han estat acceptats tant pel G20 com pel Financial Stability Board com els estàndards rellevants en aquesta matèria. Això facilita que la l’organisme desenvolupi i implementi les normes internacionals reconegudes com a estàndards consistents de regulació i supervisió de mercats i que en promogui l’adhesió global i la seva vigilància i compliment arreu per tal de protegir els inversors, mantenir la justícia, l’eficiència i la transparència en els mercats i preveure riscos sistèmics, promoure la confiança en la integritat dels mercats de valors, mitjançant el reforçament de l’intercanvi d’informació i cooperació en la lluita contra les conductes inapropiades i en la supervisió dels mercats de valors i dels seus intermediaris.

Amb l’establiment i la implementació de programes innovadors i sofisticats d’assistència tècnica, educació i formació i activitats de recerca i productes, la IOSCO ofereix un marc més robust i global per als mercats de capitals i un millor marc regulatori global que permet eficiències de capital significatives i uns mercats de capitals més amplis, més eficients i més segurs per a benefici de tots els participants dels mercats de capitals arreu del món.

Amb la recent modificació del marc legal i regulatori del sistema financer andorrà aprovada pel Consell General la passada primavera, hem pogut assolir aquesta doble fita i dotar l’autoritat del sistema financer andorrà de les eines necessàries per poder millorar la tasca desenvolupada per aquest Institut i cooperar amb altres autoritats supervisores amb responsabilitats en l’àmbit financer per tal de vetllar per una adequada protecció dels inversors i contribuir a reduir el risc sistèmic derivat de la inestabilitat dels mercats en què operen les entitats operatives del sistema financer andorrà, missions atribuïdes a l’INAF per la Llei 10/2013, del 23 de maig, de l’Institut Nacional Andorrà de Finances.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada