L’impacte de la nova Llei d’ajudes a les rehabilitacions d’edificis pot ser de 12 MEUR el 2014

El ministre d’Economia i Territori, Jordi Alcobé, ha anunciat que el pressupost del 2014 inclourà una partida d’1 milió d’euros en ajuts directes a la rehabilitació d’edificis que complementarà el programa d’ajuts, i que això pot tenir un impacte de més de 12 milions d’euros d’inversió nova associada. El ministre ha fet aquest anunci durant el debat del projecte de llei per al foment de la rehabilitació del parc immobiliari, la millora de l’eficiència energètica dels edificis i l’ús de les energies renovables, que s’ha aprovat amb els vots a favor del grup parlamentari demòcrata i mixt.

La nova Llei ha estat definida pel ministre Jordi Alcobé com una mesura de reactivació econòmica, que permetrà donar molta més flexibilitat al programa d’ajudes, ja que per primera vegada es podran rehabilitar tot tipus d’edificis i no hi haurà una quantia màxima d’ajudes.

Des del 2011, Alcobé ha explicat que gairebé 100 projectes s’han beneficiat de les ajudes directes, amb un cost de 600.000 euros i un impacte de 8 milions d’euros, mentre que s’han atorgat 38 préstecs per un valor de 3,4 milions d’euros.

Malgrat tot, des del grup parlamentari socialdemòcrata, la consellera general Rosa Gili ha criticat la poca concreció que planteja la llei i el fet que no inclogui una previsió econòmica del cost que suposarà. També ha fet referència al fet que s’eliminés la limitació al 10% del cost de l’obra, que finalment en el treball en comissió s’ha establert en un 40%. Davant de les crítiques, Alcobé ha lamentat la manca de col·laboració del grup parlamentari socialdemòcrata, assegurant que ‘no és una llei d’ajuts socials sinó de reactivació econòmica’.